Sour on Tour wegwee in Griekenland

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wegwee is het tegenovergestelde van heimwee. Als je heimwee hebt wil je graag naar huis en als je wegwee hebt wil je graag weg. Weg van thuis en je vertrouwde omgeving, klaar om de wereld te gaan ontdekken. 

Ook wel wanderlust genoemd of fernweh. Het ligt er maar net aan welke taal je voorkeur heeft. Ik prefereer het Nederlandse wegwee. Zou het woord al in het woordenboek staan?

Inhoud:

Wegwee volgens het woordenboek

Nou dat heb ik meteen gegoogeld en jawel hoor, het bestaat zelfs al in het online woordenboek! Het slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt. Een prachtige omschrijving van mijn chronische gemoedstoestand inderdaad. De diagnose heb ik trouwens daarnet zelf gesteld, na het lezen van een artikel in Columbus magazine.

Wegwee
Het slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt.

Columbus magazine

Dit tijdschrift valt al jaren op mijn deurmat en zo ook vandaag. Ik kom thuis van mijn werk in opperbeste stemming, want het is vrijdag en dus weekend. En dan ligt er ook nog het Columbus Magazine in de brievenbus. Lekker zeg, even snel doorbladeren wat erin staat alvorens ik ga eten.

Botswana uitgelicht

Op de omslag prijkt zoals zo vaak een jaloersmakende foto. Deze keer van een surfer die op een prachtig zandstrand staat te genieten van het helderblauwe water. In deze uitgave worden onder andere de bestemmingen Italië en Botswana uitgelicht. Altijd leuk om te lezen over oorden waar jezelf bent geweest. In Botswana was ik een paar maanden geleden, in oktober 2019.

Ik gooi mijn maaltijd in de magnetron, want manlief heeft een nieuwjaarsborrel en ik kook niet voor mij alleen. Genietend van mijn eten lees ik verder in het reismagazine. En omdat ik tijdschriften meestal van achter naar voor doorblader (jip, beetje vreemd) lees ik eerst het artikel over Botswana.

De Botswaanse wildernis; een perfecte remedie tegen wegwee

De titel is ‘In het hart van de laatste wildernis’. En dat is precies wat Botswana is: wildernis. En dus een ultiem safariland om met je gehuurde 4×4 doorheen te cruisen. Of beter gezegd stuiteren gezien de hobbelige zandwegen. Je daktent zet je op onder de schaduw van een grote boom met uitzicht over een rivier. 


Sour On Tour voorbereidingen voor Namibië en Botswana daktent opzetten
Jouw 4×4 met daktent onder een boom

Die laatste is zo droog als maar zijn kan, maar wel met een kudde olifanten die er doorheen banjert. Dat is toch waanzinnig om mee te maken; olifanten die lopen langs jouw kampeerplek! Een perfecte remedie tegen wegwee kan ik je verzekeren.

In Botswana vind je campsites zonder hekken eromheen en met maar een zeer beperkt aantal plekjes. Alleen het toiletgebouw wordt met een vestigingsmuur beschermd tegen de vele olifanten die er rondlopen (schattingen van 130.000!). 

Dat je olifanten gaat zien is dus wel een zekerheidje. Leeuwen en luipaarden zijn lastiger te vinden, maar hoera, ik heb ze mogen zien! De encounter met een familie leeuwen behoorden tot één van de vijf hoogtepunten van deze vette reis.


Sour on Tour Chobe leeuwen welpjes
5 spelende leeuwenwelpjes in Chobe <3

De reisroute door Botswana in het reismagazine gaat door de Kalahari en de Makgadikgadi Pans, twee gebieden die ikzelf niet heb bereisd. Weer twee redenen erbij om nog eens terug te keren naar dit fantastische land. Mijn eigen reisroute door (Namibië en) Botswana ging door Chobe in het noorden van het land en Moremi, een deel van de Okavango delta.

De aandoening wegwee

Ik blader verder (of eigenlijk terug) in het tijdschrift en lees een artikel over de reizende psycholoog Ap Dijksterhuis. En dit artikel is zó ontzettend leuk en herkenbaar om te lezen, dat ik dit meteen wilde delen met jou. Een groot deel van het artikel is helemaal op mij van toepassing.

Zo is het reizen ook voor mij een verslaving geworden, een aandoening zoals Ap het zegt. Oei, oei, als een psycholoog het al als een aandoening gaat bestempelen, dan zal het wel een ware diagnose van wegwee zijn. Als ik niet reis, of geen reis op de planning heb staan ga ik het enorm missen.

Daarom is mijn volgende reis ook nu weer gepland. Over drie weken ga ik Dubai, Abu Dhabi en Oman ontdekken, hoe vet is dat? Benieuwd naar deze landen? Laat helemaal onder deze pagina (scrol, scrol, scrol) jouw mailadres achter, dan krijg je een mailtje bij een nieuw bericht (geen paniek, geen spam)

Het boek Wegwee

Ik verheug mij tijdens een reis nooit op de terugkomst in Nederland, maar eenmaal thuis kan ik er wel weer van genieten. Bijvoorbeeld met een tijdschrift of boek op de bank naast een knapperend haardvuurtje. Laat meneer Ap Dijksterhuis nu net een boek met als titel Wegwee te hebben uitgegeven. Leesvoer tot aan mijn reis over drie weken.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. marjan

  Ha Nicole volgens mij heb je de spijker op de kop geslagen. maar we willen jullie wel af en toe om ons heen hoor. Xxx

  1. Ja dat vond ik nu ook. We hebben ‘maar’ een week of 6-7 vakantie per jaar, dus tijd genoeg voor gezelligheid thuis.

 2. Kim

  Ohhh Nicole ik heb meteen de betekenis van wegwee naar mijn vriend doorgestuurd want ja ook ik lijdt aan het syndroom wegwee. En zoveel mensen die het niet begrijpen. Ook ik moet steeds weer nieuwe reis in de planning hebben en dan zegt mijn vriend altijd we zijn nog niet terug en je bent alweer naar een nieuwe bestemming het gaan haha.
  Jullie reis ga ik waarschijnlijk volgend jaar maken met mijn vriend en zijn dan 9 jarige dochter. Wij gaan dit jaar sowieso zuid-afrika samen doen, maar das pas oktober. Verder moet ik wat vinden voor aug om met de kleine meid te gaan doen ☀️ Dilemma’s haha. Maar blijf schrijven zodat ik weer nieuwe bestemmingen op mijn lijst kan zetten

  1. Hey Kim, wat super leuk om te lezen dat je mijn blog zo fanatiek volgt! Dan schrijf ik tenminste niet voor niets. Ja en dat wegwee, toen ik het las dacht ik ook direct: hoe herkenbaar! Van Namibië en Botswana ga je zeker geen spijt krijgen. Maar dit jaar dus eerst ZA, ook een super gave bestemming toch! We zijn voorlopig nog niet uitgereisd

 3. Moeders

  Van mij mag je nog vaak last hebben van WEGWEE. Ik weet dat je ook weer terug komt met een schat aan ervaring en prachtige foto’s.

Geef een antwoord