Grand Canyon Sour on Tour

Lang, lang, héél lang geleden maakte ik een fantastische roadtrip door de verenigde staten van Amerika. Van dit enorme land heb ik de westkust mogen bezoeken. Hier reed ik in vier weken met een camper doorheen. En naast de wereldsteden Los Angeles, Las Vegas en San Francisco bezocht ik ook een flink aantal nationale parken die dit gebied rijk is. 

De grand canyon is de bekendste en grootste kloof ter wereld en daar heeft iedereen wel eens van gehoord. In dit blog neem ik je even mee naar dit wonderbaarlijk natuurverschijnsel en laat ik je onder andere weten wat de beste reistijd is, waar je kunt overnachten en welke wandelingen je kunt maken.

Inhoud:

Uitzicht Grand Canyon

Introductie Grand Canyon

The Grand Canyon hadden ze best de Enormous Canyon mogen noemen. Een kloof die meer dan 1600 meter diep is, gemiddeld 16 kilometer breed en een lengte heeft van maar liefst meer dan 440 kilometer, ongelofelijk toch? En als je langs de rand staat besef je nog niet waar je precies naar kijkt, wow. Dit is dan ook de reden dat werkelijk niemand die naar west Amerika gaat de Grand Canyon overslaat. 

Deze kloof is ontstaan doordat de Colorado rivier er miljoenen jaren doorheen heeft gelopen en steeds meer gesteente heeft afgesleten. Ook de wind, regen en vorst hebben in al die jaren hun uitwerking gehad op het uitslijten van deze enorme kloof.

Waar vind je de Grand Canyon?

Het Grand Canyon nationaal park vind je in het noordwesten van de staat Arizona, dat in het westen van de verenigde staten ligt. Arizona ligt ten oosten van de staten California en Nevada en ten zuiden van de staat Utah. Als je een rondreis maakt door het westen van Amerika is de kans groot dat je door alle vier deze staten rijdt.

Hier vind je de grand canyon

Vanaf waar kun je de Grand Canyon goed bezoeken?

De meeste bezoekers komen vanaf het zuiden en bezoeken dan de South Rim. Dit is tevens de drukste en populairste plek voor een prachtig uitzicht op de canyon. Vanaf deze kant heb je zicht op de noordelijke wand die in diverse kleuren rood is gestreept. Dit komt door de verschillende lagen gesteente. Wil je vanaf de South naar de North Rim rijden, dan moet je maar liefst 315 kilometer afleggen, omdat je niet over de canyon heen kunt rijden, maar er omheen moet. 

De North Rim is minder druk bezocht, maar eerlijk gezegd ook minder spectaculair. Omdat je vanaf hier op de zuidwand van de canyon kijkt, die doordat hij meer schaduw heeft veel groener is, zie je niet de mooie rode lagen van de canyon zoals je die wel vanaf de South Rim kunt zien.

Wanneer is de Grand Canyon het beste te bezoeken?

De South Rim is het gehele jaar geopend en de North Rim is slechts de helft van het jaar te bezoeken in verband met sneeuwval. In het noorden is het dan ook veel kouder dan aan de zuidkant van de canyon, waar het in de zomer heel heet kan worden. Houd hier rekening mee tijdens je bezoek in de zomermaanden. 

Wil je een wandeling maken door de kloof, zorg dan dat je op tijd start, voldoende water mee neemt en goed voorbereid op pad gaat. Wil je de canyon op zijn allermooist zien? Zorg dan dat het lukt om hem bij zonsop- of zonsondergang te bewonderen.

Waar overnachten voor een bezoek aan de Grand Canyon?

Als je de zuidkant gaat bezoeken, dan zijn er opties genoeg. Houd er wel rekening mee dat het nationale park enorm groot is en dat er dus geen grote stad in de buurt ligt. De enige overnachtingsplek echt in de buurt is Grand Canyon Village. Hier liggen diverse kleinschalige hotels en lodges, die natuurlijk aardig aan de prijs zijn, maar waar vandaan je wel te voet naar de verschillende uitzichtpunten kunt lopen. Voor als je de canyon bij zonsop- of ondergang wilt zien is dit een ideale overnachtingsplek.

Iets meer naar het zuiden ligt het plaatsje Tusayan wat ook een goede plek is om te verblijven. Wil je niet de hoofdprijs betalen dan is het een idee om te verblijven in Flagstaff of een van de kleine dorpjes langs de voormalige route 66. Vanaf hier is het ongeveer een uur rijden naar de Grand Canyon. Ten oosten ligt het stadje Cameron en wil je de North Rim bezoeken, dan kan je goed verblijven nabij Jacob Lake. 

Grand Canyon

Je kunt er zelfs voor kiezen om de Grand Canyon vanaf Las Vegas te bezoeken. Vanaf hier vertrekken dagtochten met een bus er naar toe of je kunt een helikoptervlucht boeken vanaf Las Vegas. Dit scheelt een hoop reistijd en een vlucht door de Canyon blijkt overweldigend te zijn.

Wandelen in de Grand Canyon

Als je boven aan de rand staat en je ziet de Colorado rivier daar ver beneden door de kloof meanderen zie je al dat het een aardig pittige wandelroute moet zijn. Er wordt dan ook sterk afgeraden om de route naar de rivier en terug in één dag te lopen. Er starten meerdere routen vanaf zowel de zuid- als de noordkant en deze variëren in zwaarte. 

Houd er rekening mee dat als de temperatuur rond de 30 graden is bij de South Rim, dat de temperatuur in de canyon tot 40 graden kan oplopen. Zorg in ieder geval voor genoeg water voor onderweg en bedenk van tevoren al welke route je wilt gaan lopen. Meer informatie over de wandelroutes kun je vinden op deze overzichtelijke site van wandelingen door de Grand Canyon.

Andere rondreizen of roadtrips?

Ook daarvoor vind je hier inspiratie. Wat dacht je van een avontuurlijke 4×4 roadtrip door Namibië en Botswana? Ook al was de reis door west Amerika super vet, de reis door zuidelijk Afrika was écht onvergetelijk! Lees hier welke vijf hoogtepunten van Namibië en Botswana je absoluut niet mag missen.

Geen zin in Afrika? Maar wel benieuwd naar een groener dan groene natuur? Met daarin rondslingerende apen, hangende luiaarden en gifgroene kikkertjes? Lees dan hier over de zeven redenen waarom jij Costa Rica zou moeten bezoeken.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een antwoord