Sossusvlei Sour on Tour

Vandaag bezoeken we de meest bezochte plek van Namibië, Sossusvlei. Google je op Namibië dan zijn het bijna allemaal plaatjes van dit gebied met enorme rode zandduinen die je ziet. De hoogste is 325 meter hoog en heet ‘Big Daddy’. Verder is er nog deadvlei, een witte kleivlakte met allemaal dode bomen erin. Voorheen kwam hier een rivier langs, of er kwam in ieder geval genoeg water om deze bomen te voorzien van water. Toen deze stroom ophield zijn de bomen dood gegaan. Maar omdat het hier zo droog en heet is, rotten ze niet weg en staan er nog altijd de stammen en takken.

Inhoud:

Op naar Sossusvlei

Om 06:00 gaat de wekker en de zon ☀️ begint langzaam op te komen. Om 06:45 is hij op en om die tijd gaat de poort van het park open. Wij zijn er rond 07:00. Dan is het nog een uurtje rijden, over een geasfalteerde 🎉😃 weg. Dat is nog eens lekker na al die gravelwegen! Het landschap is weer prachtig en gaat langzaam over van bergen aan beide kanten van de weg naar rood/oranje zandduinen. Die zandduinen kan je beklimmen, maar na gister dacht ik dat we het vandaag maar even wat rustiger aan moesten doen.

Deadvlei

Dus rijden we verder door, naar deadvlei (waar die dode bomen staan). Het laatste stuk is niet meer geasfalteerd en hier kan je overstappen op een 4×4 shuttle. Maar aangezien wij er zelf een hebben, besluiten we het er zelf op te wagen. Straks in Botswana moeten we ons ook door het dikke zand zien te redden. En zand ligt er ook inderdaad! Maar met onze auto in de low gear en Pieke achter het stuur, redden wij het tot onze eindbestemming 💪

Deadvlei Sour on Tour

 We wandelen over het rode zand en komen na ongeveer een kilometer uit bij deadvlei. Super gaaf en onrealistisch om dit te zien. En wat een contrast tussen de helder blauwe lucht, de oranje duinen en de witte klei. De ‘vlei’ is helemaal omringd door duinen en we zien een hoop mensen er bovenop lopen….

Beklimming Big Daddy Dune in Sossusvlei

…. goede voornemens voor vandaag niet behaald. Want zo’n duin willen wij natuurlijk ook beklimmen. Dus we starten met een relatief kleine duin. Eenmaal hijgend 🥵 en ploeterend boven aangekomen, rusten we even uit en genieten van het prachtige uitzicht over deadvlei aan de ene en nog veel meer duinen aan de andere kant.

Bovenop Big Daddy Sour on Tour avontuurlijk reizen

Eenmaal op adem en nadat we wat koud water hebben gedronken, willen we toch verder naar boven. De klim van de ‘Big Daddy’ is begonnen. Met een aantal tussenstops redden we het tot 325 meter hoog. Kapot natuurlijk 🥵maar wat een beloning om van het uitzicht hier te mogen genieten. Het is echt onwerkelijk mooi hier! Daarom behoort Sossusvlei ook tot één van de hoogtepunten van mijn reis door Namibië en Botswana.

Hard de duin omlaag

Na een tijdje besluiten we weer terug naar onder te gaan. Dit gaat niet over de rand van de duin, zoals we naar boven zijn geklommen, maar via de steile wand. Dit gaat super snel, vooral rennend, maar is toch nog een flinke afstand naar onder. Beneden aangekomen zijn we een waterfles kwijt. Die heeft de hobbelende weg naar onder niet gered. Gelukkig heeft een andere duinafdaler de fles zien liggen en meegenomen 👍 Het is nog een stuk teruglopen naar onze auto, maar weer een hele ervaring rijker.

We rijden terug naar Sesriem en lunchen daar in het restaurant van de camping en zetten onze tent op. Verder doen we het rustig aan en genieten van de Afrikaanse warmte 😅 Totdat de avond valt en het weer koud wordt. Gisterochtend was het namelijk maar 9 🥶 graden en ‘s middags 34 🥵 Morgen op weg naar Swakopmund, waar we een skydive gaan doen! Het te gekke filmpje van mijn skydive in Swakopmund vind je hier. Maar eerst bezoeken we nog Sesriem canyon in Sossusvlei.

Sesriem canyon bij Sossusvlei

Vanochtend ging de wekker een keertje niet 🎉 Dus we werden pas na 7 wakker, hebben rustig ontbeten en de tent ingepakt. Daarna zijn we naar Sesriem canyon gereden. Hier zie je bijna geen enkele andere toerist. Een groot contrast met Sossusvlei. Je bereikt Sesriem canyon erg makkelijk vanuit Sesriem. Je hoeft er niet eerst nog een uur voor te rijden, zoals naar Deadvlei. Direct na binnenkomst van het park, sla je linksaf. Na een paar kilometer bereik je de canyon.

Sesriem Canyon Sour on Tour

Bij de canyon is een kleine parkeerplaats. Dan is het even zoeken naar de ´ingang´. Pieke wilt onze opgedane klimervaring gaan uittesten. Ik denk daar anders over en ga op zoek naar een makkelijke ingang. Die vind ik uiteindelijk en je loopt gewoon via een trappetje de canyon in. Onder in de kloof kan je het oude spoor van de rivier volgen. We lopen eerst linksaf, tussen de hoge steile rotswanden. Hartstikke mooi! We zagen zelfs een uil 🦉 zitten.

Uiteindelijk houdt de weg naar links op. We draaien om en lopen nog een eind terug, de rechterkant van de canyon in. De kloof wordt steeds minder diep, maar wel breder. De zon schijnt recht op onze safarihoeden en we besluiten terug te keren voordat we beginnen te zweten. Lekker weer in de koele auto! Op weg naar Swakopmund, wat een lange rit lijkt te worden.

Geef een antwoord