Wie aan het Caraïbische zonovergoten eiland Curaçao denkt, met zijn wuivende palmbomen door het vaak aanwezige briesje, denkt niet direct aan actieve of sportieve bezigheden. Natuurlijk heeft Curaçao vele prachtige stranden en mooie hotels met zwembaden die een wijds uitzicht bieden over de azuurblauwe zee, maar voor diegene die ook van een actieve vakantie in de natuur houden is er gelukkig meer!

Nationaal park shete boka

Wat is het?

Shete is zeven in het Papiaments. Dit is naast het Nederlands de tweede officiële taal op Curaçao. Boka betekent letterlijk mond of inham. Langs zeven inhammen of baaien werden voorheen excursies gegeven. Omdat er in die tijd zeven boka’s werden bezocht heet het park nu dus shete boka. In werkelijkheid zijn er meer baaien, maar de naam is blijven bestaan. De baaien aan de noordkant van het eiland zijn ontstaan door jarenlange invloeden van de ruige zee.

Deze slaat met veel geweld tegen de kustlijn aan en heeft in de loop van de tijd een stukje eiland opgesnoept. Als er veel wind staat en de golven dus hoog zijn, is het een prachtig schouwspel om de golven tegen de kust aan te zien beuken en mooi uit elkaar te zien vallen. Met medewerking van de zon zie je soms een kleine regenboog ontstaan in het verstuivende water.

Waar vind je shete boka?

Het park vind je aan de noordwestelijke kant van het eiland, te bereiken via de weg van Westpunt. Vanaf Willemstad rijd je er in ongeveer 45 minuten naar toe. De ingang van het park vind je aan de rechterkant van de weg, waar je een paar Curaçaose guldens mag betalen om het park binnen te komen. Daar kan je jouw auto parkeren en te voet verder. Van een wandeling is geen sprake, want direct voor je neus vind je boka tabla, dit is het midden van het park.

De weg naar WestpuntDe weg naar Westpunt

De boka’s zelf

Direct bij de ingang van het park ben je bij boka tabla, een grote inham waar je bij een niet al te ruige zee een grot in kunt lopen. Als je en paar stenen trapjes omlaag gaat, kan je via de grot nog net de buitenlucht zien. De zee kan soms onverwachts hoog komen, dus pas op dat je niet te dichtbij gaat staan.

Als je bij de ingang van het park rechtsaf slaat rijd of loop je richting twee oostelijke inhammen, boka kalki en boka pistol. Bij boka kalki zal je je auto moeten parkeren als je niet te voet bent gekomen. De tocht gaat verder door de mangroven heen, die deze baai hebben overgroeid. Een leuk wandeltochtje van 5-10 minuten door de mangroven leidt je naar de zee. Vervolgens, nog iets verder naar het oosten toe vind je boka pistol.

Boka Pistol

Zoals de naam al doet vermoeden, doet het geluid van de inslaande zee tegen de kustlijn denken aan een pistoolschot. Naar mijn idee de meest indrukwekkende boka van allemaal. Hier staan ook bankjes en zelf vind ik het heerlijk ontspannen om hier te zitten en te wachten op een hoge golf en dus ook een hard ‘pistoolschot’ met hoog opspattend zeewater.

Voor het pistoolschotVoor het pistoolschot
Tijdens het pistoolschot bij shete bokaTijdens het pistoolschot

Aan de westkant van het park is nog boka wandomi te vinden met een natuurlijke brug. Hiervoor moet je eerst door een hele diepe baai heenlopen, waar veel steentjes in liggen. Hiermee worden namen en liefdesverklaringen ‘geschreven’ wat een leuk gezicht is van boven gezien.

De natuurlijke brugDe natuurlijke brug

Naast het natuurgeweld van de Caribische zee heeft Shete Boka nog meer te bieden. Je ziet er bijvoorbeeld de dividivi, ook wel waaiboom genoemd op Curaçao. Deze is vooral op Aruba, Bonaire en Curaçao te vinden en heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. Door de bijna altijd aanwezige passaatwind krijgen deze bomen hun herkenbare verwaaide vorm. Ook leguanen zijn hier in overvloed te vinden, zoals trouwens op het hele eiland.

Sommige zijn zelfs zo gewend aan mensen dat ze letterlijk uit je hand eten! Een ander dier dat je werkelijk overal tegenkomt is de geit, kabritu in het Papiaments. Omdat er zoveel van rondlopen op het eiland hebben de bewoners van de nood een deugd gemaakt, ze kunnen er namelijk heerlijke stoofpotjes van maken!

 En dan nog wat tips voor shete boka

Je kunt er voor kiezen om te voet of met de auto het park te verkennen. Lopend doe je er ongeveer een uur over om de oostelijke kant te verkennen en de westelijke kant van het park kost je net zoveel tijd. Vertrek in dat geval vroeg in de ochtend, zorg voor beschermende kleding en voldoende water, want midden op de dag kan het ontzettend heet zijn. Een drankje kan je ook nog halen aan het kleine barretje aan de ingang van het park. En na de wandeling of autorit door het park is dit ook een goed plan!

Wil je het park met de auto verkennen, dan is het een goed idee om een degelijke auto te huren, omdat de onverharde wegen in het park niet goed begaanbaar zijn met een lage auto, vooral als het veel heeft geregend ontstaan er veel plassen en gaten in de ‘weg’. Maar ook als je met de auto gaat, zal je stukken moeten lopen. Zoals naar boka kalki aan de oostelijke kant en boka wandomi aan de westelijke kant.

Naast Shete Boka zijn er natuurlijk meer actieve dingen te doen op Curaçao, bijvoorbeeld het hoogste punt van het koninkrijk der Nederlanden beklimmen. Dat is namelijke de Christoffelberg in het gelijknamige nationale park.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Astrid Sour

  Al lezend zag ik mij zelf terug bij de boka”s. Een prachtig spektakel om te zien. Zeer zeker de moeite waard om naar toe te gaan.

  1. Nicole Sour

   Een spektakel is het zeker, vooral als de zee wat ruwer is. Wanneer gaan we weer?

 2. Marjo Kamps

  Ziet er goed uit. Ik denk dat er best mensen zijn, o.a. Ik, die na het lezen van dit verhaal, al zin krijgen om daar naartoe te gaan.

  1. Nicole Sour

   En dat is precies de bedoeling! Mensen lekker maken om naar een mooi stukje wereld te gaan waar ze nog niet zijn geweest. Bedankt voor je reactie! Over 2 weken komt er weer een nieuwe blog.

Geef een reactie