Nafplion vanaf kasteel Palamidi
Nafplion vanaf kasteel Palamidi

Dus jij wilt Griekenland gaan ontdekken? Doen hoor! Ik was er in september 2016 en heb er een hele mooie en afwisselende roadtrip gemaakt over het vaste land. De reis start en eindigt in Thessaloniki, een stad die trouwens ook erg geschikt is voor het maken van een citytrip. Thessaloniki is NIET de hoofdstad van Thessalië zoals misschien wel logisch klinkt voor de gemiddelde Nederlander. Want de stad Groningen is de hoofdstad van de provincie… Groningen, juist! Super makkelijk om te leren vroeger op school.

Maar helaas hebben de Grieken het zichzelf lastiger gemaakt, want Thessaloniki is de hoofdstad van Macedonië. Niet van het land natuurlijk, maar van het district Macedonië dat dus in Griekenland ligt. Genoeg verwarring tot dusver, laten we verdergaan waarvoor jij hier bent. Een ideale reisroute voor een drieweekse rondreis door het Griekse vaste land.

Waar ga je overnachten?

Zelf overnachtte ik op 10 verschillende plaatsen tijdens mijn rondreis. Hieronder tel je er 11, want daar heb ik Athene aan toegevoegd. De rondreis van mij duurde namelijk maar 2,5 week, maar drie weken is dus veel beter! Op die manier heb je wat meer tijd overal en kan je Athene ook nog inpassen in je reis. Zo hoef je niet vaak maar 1 nacht ergens te verblijven. Helaas was daar tijdens mijn 2,5 weekse reis geen tijd meer voor. Dus hier en daar wat meer gas en wat minder luiwammesen. Hieronder vind je een opsomming van de plekken waar jij je stops kunt plannen voor een perfecte reisroute tijdens jouw drieweekse rondreis. Achter elke stop staan de hoeveelheid overnachtingen die ik aanbeveel.

 • Thessaloniki 3x
 • Portarias in Pilion 2x
 • Athene 2x
 • Nafplion 2x
 • Monemvasia 2x
 • Pylos 1x
 • Olympia 1x
 • Delphi 1x
 • Meteorakloosters in Kalambaka 2x
 • Papingo in Zagoria 3x
 • Vergina 1x

De afgelegde route

Hieronder een overzicht van de route die in drie weken tijd goed te doen is en ontzettend veel afwisseling heeft. Zo doe je de voormalige hoofdstad van Griekenland aan, Nafplion, de hoofdstad Athene, zie je veel cultureel erfgoed in Delphi en Olympia, kan je genieten van wandelingen in de natuur in Zagoria, of lekker ontspannen aan een mooi baaitje in Pilion van het (zeker niet koude) water. In totaal zit je ongeveer 27 uur en 2.097 kilometer in de auto volgens Google Maps.

Reisroute door Griekenland
Reisroute door Griekenland

Bezienswaardigheden per stop

Hieronder vind je een zeer zeker niet complete lijst met bezienswaardigheden per stop. Maar je krijgt in ieder geval een indruk over wat er te zien, te doen en te beleven is op de stops tijdens bovenstaande reisroute.

 • Thessaloniki: de witte toren, de lange boulevard, natuurlijk vele kerken, nog meer restaurants en ontelbaar veel kroegen. Het blijkt dat Thessaloniki de meeste kroegen per hoofd van de bevolking heeft. Dus wat houd je nog tegen? 
 • Het schiereiland Pilion: prachtig verscholen baaitjes, slingerweggetjes door de bergen en langs de olijfbomen, de stoomtrein heen en spoorlopen terug 😀 en natuurlijk een hoop schattige Griekse dorpjes met terrasjes onder de schaduw van platanen.
 • Athene: tsja, waar moet ik beginnen! Ik ben er zelf dus helaas niet geweest, maar dit had ik er zeker willen zien: Akropolis, Parthenon, Syntagmaplein met het parlementsgebouw, de historische wijk pláka en vergeet de vele musea natuurlijk niet. Voor meer Athene inspiratie, check de site Griekenland.net.
 • Nafplion: voormalige hoofdstad van Griekenland, maar doet gezellig, klein en fijn aan. Heerlijk om een terrasje te pikken en uit te kijken over het water. Ook kan je de trappen naar kasteel palamidi beklimmen voor een prachtig uitzicht, zie hieronder.
 • Monemvasia: een schiereiland dat voornamelijk bestaat uit een grote rots waar een historische vestingstad tegenaan is gebouwd. Klinkt niet boeiend, is het zeker wel! De ‘hotelkamers’ zijn in de kamers van de kleine huisjes gemaakt en zijn daarom allemaal uniek. Smalle straatjes leiden langs restaurants en barretjes naar mooie pleintjes en de zee. Beklim de rots en geniet van het uitzicht!
Zonsopkomst Monemvasia
Zonsopkomst Monemvasia
 • Pylos: onderweg vanaf Monemvasia maak je een stop bij Sparta. En vergeet ook niet langs de polylimnio waterval te gaan. Een ietwat uitdagend klimmetje, maar afkoelen kan onder de waterval.
 • Olympia: hier zijn de olympische spelen ooit begonnen en hier wordt  de olympische vlam ontstoken.
 • Delphi: hét orakel! Het orakel bepaalde voor lange tijd de lotsbestemmingen van de Griekse wereld. Knetterstoned waarschijnlijk door dampen uit de aarde.
 • Meteorakloosters: ge-wel-dig! Lees hierover verder in mijn volgende blog.
 • Zagoria: lang zal je leven in zagoria! Een stuk frisser als de overige plekken door de hogere ligging. Heerlijk midden in de natuur. Leuk voor een wandeling of een rafttocht over de rivier. Ow ja, vergeet de Vikoskloof natuurlijk niet.
 • Vergina: blijf hier vooral niet langer dan één nacht! De graftombes zijn zeker een bezoek waard, maar verder is hier ook niets te beleven.

Wanneer staat jouw rondreis gepland?

Heb je flink wat inspiratie kunnen opdoen voor jouw reisroute door het vaste land van Griekenland? Ik hoop in ieder geval dat ik je een eind op weg (letterlijk én figuurlijk) heb kunnen helpen. Laat je weten wanneer je gaat en of ik je misschien nog aanvullende tips kan geven?

Wel op rondreis, maar niet door Griekenland? Lees hier over west Amerika, Panama, Kroatië of Amsterdam-Dakar (voor de echte diehards).

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord