Vulkaan in het groene Costa Rica

In oktober 2016 maakte ik een rondreis door het Midden-Amerikaanse land Costa Rica. Over de zeven redenen waarom ik dit ontzettend groene land bezocht schreef ik al eerder een blog. Als je dus je nog twijfelt over waarom je naar Costa Rica moet gaan, dan lees dat eerst even voordat je terugkomt naar hier. Weet jij al waarom je wilt gaan, maar ben je nog op zoek naar de ideale reisroute door Costa Rica, lees dan verder!

Inhoud:

Hoe lang heb je de tijd?

Dat is natuurlijk een allesbepalende factor! Zelf was ik 3,5 week op reis, maar ik startte dan ook eerst in Panama. Daar bezocht ik Panama-stad, bekend van hét kanaal en de laid back eilandjes Bocas del Toro. Voor Costa Rica bleef dus nog 2,5 tot 3 weken over, genoeg om veel van dit mooie land te kunnen zien, maar natuurlijk lang niet alles. In dit blog geef ik je tips voor een rondreis van ongeveer 3 weken door dit prachtige land. 

Waar start de ideale reisroute door Costa Rica?

Grote kans dat jouw reis start in de hoofdstad San José. Hier vliegt KLM namelijk direct naar toe vanaf Amsterdam. Mocht je vanaf Panama komen, dan is de kans dat je daar ook eerst Bocas del Toro bezoekt en bij Sixoala de grens over komt. Jouw reis door Costa Rica zal dan in Puerto Viejo de Talamanca starten, de tweede stop als je in San José bent gestart.

Rondje links- of rechtsom

De reisroute kan vanaf San José zowel met de klok mee als tegen de klok in worden afgelegd, waarbij San José het middelpunt van de ‘klok’ is. Zelf reed ik de route tegen de klok in, aangezien ik vanaf Panama, bij grensovergang Sixola het land in kwam. Een goede reden om de route andersom te maken, dus met de klok mee, is om zo af te sluiten in Puerto Viejo de Talamanca. Dit is namelijk een erg relaxt dorpje waar je lekker even kunt chillen en relaxen. En op die manier bij kunt komen van een gave, maar toch altijd vermoeiende rondreis.

Reisroute door Costa Rica

Hieronder vind je de reisroute tegen de klok in door Costa Rica die goed in 3 weken te doen is. De stopts zijn genummerd van 1 tot 10. Je kunt de kaart met stops voor jouw ideale reisroute door Costa Rica ook op Google Maps openen. Je start zoals ik eerder aangaf in San José, waar je niet lang hoeft te blijven naar mijn idee. Pak hier dus één of maximaal twee nachtjes om bij te komen van je vlucht en de jetlag en vertrek weer. Jouw volgende stop is Puerto Viejo de Talamanca. Hier kan je gemakkelijk drie nachten blijven.


Ideale reisroute door Costa Rica inclusief stops
10 stops voor jouw ideale reisroute door Costa Rica

De volgende stop is Tortuguero, zéker een bezoek waard! Bekend om de schildpadden die er elk jaar eieren komen leggen, maar ook zonder (hier praat een ervaringsdeskundige) absoluut niet te missen tijdens jouw reis. Omdat zowel de heen- als de terugreis van en naar Tortuguero best een opgaaf is en redelijk wat tijd in beslag neemt, zou ik hier 3 nachten inplannen.

Terug landinwaarts naar de Arenal vulkaan

Na het mooie Tortuguero gaat de reis terug landinwaarts. Hier bezoek je het mooie gebied rondom de Arenal vulkaan. Het dorpje dat er het dichts bij in de buurt ligt heet La Fortuna en dit is dan ook waar de meeste mensen overnachten. Verblijf hier een nacht of twee, want activiteiten zijn hier genoeg te doen! Bijvoorbeeld canyoningen, zoals ikzelf heb gedaan toen ik hier was. 

Een stukje naar het noorden

Vanaf La Fortuna lijkt het op de kaart misschien een kippensprong naar Monteverde, maar dat is het absoluut niet! Je moet helemaal om het Arenalmeer heen en de wegen zijn daar belabberd. Dus waar ga je dan heen? Bezoek nationaal park Rincon de la Vieja. Ook dit is een vulkanisch gebied, inclusief borrelende modderpoelen die stinken naar zwavel en natuurlijke hotsprings! Hier kan je 2-3 nachten verblijven.

Naar het schiereiland Nicoya

Het schiereiland Nicoya bereik je na een redelijk kort en soepel ritje vanuit Rincon de la Vieja. Hier kan je op meerdere plekken verblijven, maar ik koos voor het kleine en gezellige surfersdorpje Tamarindo. Overdag een (surf) paradijsje, maar ’s avonds een hel. Nee, grapje hoor! Lees mijn blog hierover en je komt er vanzelf achter dat het wel meevalt. Wil je verder naar het zuiden verblijven op dit schiereiland, calculeer dan wat meer reistijd in. En misschien een nachtje extra.

Monteverde en Santa Elena

Klaar met ontspannen aan de mooie pacifische kust? Dan wordt het weer tijd voor avontuur en de natuur waarvoor je naar Costa Rica bent gekomen. Op naar Monteverde en Santa Elena. Hier bezoek je een zeldzaam cloud forest en kan je ook weer wat adrenaline verhogende activiteiten ondernemen. Afhankelijk van hoeveel je hier wilt wandelen en ondernemen, verblijf je hier 2-3 nachten.

Langs de westkust van Costa Rica

Vanaf het hoog gelegen Monteverde rijd je weer terug naar zeeniveau. Langs de westkust kan je Carara nationaal park bezoeken. Een minder drukke optie in vergelijking met Manuel Antonio. Plan hier één nacht in om vervolgens door te rijden naar Uvita. Dit is bekend om nationaal park marino ballena en de ‘walvissenstaart’. Hier verblijf je een of twee nachten.

Corcovado, écht ongerept!

Heb je in voorgaande reisroute stops overgeslagen, of heb je gewoon wat meer tijd, bezoek dan zeker Corcovado! Of zorg dat je hier tijd voor hebt. Vanaf Uvita is het nog een stukje verder naar het zuiden. Een bezoek aan Corcovoda heeft wat voorbereiding nodig, omdat het nogal afgelegen ligt en ook ongerept is. Plan hier zéker twee nachten in. Een topper om deze toch al fantastische rondreis mee af te sluiten.

San José

Jouw rondreis door Costa Rica zit er alweer bijna op, dus is het tijd voor een flinke rit terug naar San José. Eventueel maak je nog een stop halverwege, bijvoorbeeld bij nationaal park Los Quetzales. Maar dan is het écht tijd om richting San José te gaan. Je overnacht nog één nacht in San José, bijvoorbeeld bij Dos Palmas Country inn. Dit hotel ligt rustig gelegen, maar wel slechts een kwartiertje rijden naar de luchthaven.

Ideale reisroute door Costa Rica met het aantal overnachtingen

 • San José
 • Puerto Viejo
 • La Fortuna
 • Rincon de la Vieja
 • Schiereiland Nicoya
 • Monteverde
 • Nationaal park Carara
 • Uvita
 • Corcovado
 • San José
 • 1 nacht
 • 2 -3 nachten
 • 3 nachten
 • 2 nachten
 • 2 – 3 nachten
 • 2 nachten
 • 2 – 3 nachten
 • 1 – 2 nachten
 • 2 – 3 nachten
 • 1 nacht

Zoals je in de tabel hierboven kunt zien is het minimaal benodigde aantal nachten voor deze rondreis 18. Blijf je overal wat langer dan zit je op 23 nachten, maar grote kans dat jij keuzes zult moeten maken. Heb je nog vragen over deze ideale reisroute door Costa Rica? Stel die dan hieronder en dan help ik je daar graag mee! Alvast heel veel plezier met het plannen van jouw rondreis.

Geef een antwoord