Sour on Tour Olive trail

In het Namib Naufkluft nationaal park in Namibië kan je prachtige wandelingen maken. Eén daarvan is de Olive trail. Dit is een wandeling van ongeveer 10 kilometer. Maar als je denkt dat je dit binnen twee uur wel gelopen hebt, dan heb je het mis. Zelf deed ik er bijna vier uur over samen met mijn man. En dit blijkt een redelijk gemiddelde tijd te zijn. Je hebt dan dus ook vier uur de tijd om van het prachtige Namibische landschap te genieten!

Inhoud:

Niet alleen maar in jouw huurauto zitten, maar wandelen!

Ik houd van actieve vakanties, liefst naar landen waar veel ongerepte natuur is. De keuze om naar Namibië te gaan is dus ook niet zo gek. Wel kwam ik er tijdens het plannen van deze reis achter, dat we wel heel veel in de auto zouden zitten. Want ja, je gaat natuurlijk veel safariritjes doen. Zo reden wij bijvoorbeeld drie dagen in Etosha. Of we crossten vijf dagen door het ongerepte Damaraland. En dit allemaal in jouw huurauto natuurlijk. Een flinke wandeling was dus een welkome afwisseling!

Olive trial; de feiten

Omdat de Olive trail een wandeling is waarbij je flink moet klimmen, neemt deze aardig wat tijd in beslag. Ondanks dat hij dus niet zo lang is. Ook als je aan de afdaling begint, kan je niet heel snel lopen. Eerst gaat de route over keien, later over rotsen door een rivierbedding. Op het einde van de rivierbedding komt het moeilijkste stuk van de wandeling. Je moet met een ketting, bevestigd aan de rotsen, een plasje water overbruggen. Dit is trouwens een metertje of 4 lager dan waar jij bent… Dan weet je dat vast 😉

 • Lengte:                         9,7 kilometer
 • Tijdsduur:                    4 tot 4,5 uur
 • Locatie:                       Naukluft mountains in Namib Naukluft nationaal park
 • Type wandeling:         Lus, rondwandeling
 • Moeilijkheidsgraad:  Gemiddeld tot moeilijk

Wat kan je verwachten van de Olive trail?

De wandeling begint al direct met een flink klimmetje van een kilometer of 2,5. Je volgt een smal paadje en de uitzichten worden steeds mooier! Uiteindelijk beland je op een plateau, dat fijn en makkelijk te bewandelen is. Hier kan je even op adem komen, een slokje drinken en een hapje eten (als je dat hebt meegenomen natuurlijk). Aan de andere kant van het plateau daal je af via een kloof.

Sour on Tour uitzicht Olive trail

Deze kloof is een oude rivierbedding. In het begin is deze vrij breed en loop je over grind en keien. Verderop gaan de keien in rotsen over en moet je wat meer klimmen. Zo kom je uiteindelijk bij het lastigste stuk van de wandeling uit. De kloof is hier smal, maar onderin de kloof staat wat water. Hier kan je alleen maar langs door gebruik te maken van de kettingen aan de zijkant van de rotsen. 

Toen ik deze wandeling maakte (oktober 2019) was de linker ketting kapot. Je kon dus alleen gebruik maken van de rechter ketting. En let op! Slechts één persoon tegelijk kan aan de ketting hangen. En ja, je moet er flink aan ‘hangen’. En vertrouwen hebben in de ketting… Dit is het moeilijkste deel van de route, maar best te doen. Tenzij je hoogtevrees hebt natuurlijk.

Sour on Tour Olive trail kettingen

Het laatste stuk van de route gaat deels via een 4×4 route. Vlak nadat je het stuk met de kettingen hebt gehad sla je rechts af. Dan moet je nog ongeveer 2 kilometer lopen tot het startpunt. Dit laatste stuk is recht toe recht aan en goed te doen.

Mijn tips voor de Olive trail

 • Neem voldoende (2 liter per persoon) water mee. Of cola…. aangezien Pieke en ik niet meer zo heel veel water hadden 😉
 • Start vroeg met deze wandeling, zodat je niet op het heetst van de dag hoeft te lopen.
 • Dus is het handig om in de buurt te overnachten. Wij sliepen op campsite Bullsport. Hier hoort ook een lodge bij. Een andere optie is de NWR campsite binnen de parkgrenzen van het Namib Naukluft park.
 • Neem zonnebrand mee en iets voor op je hoofd.
 • Laat je hoogtevrees thuis.
 • Volg de witte voetstappen voor de route. Maar een telefoon met GPS of met de handige reisapp Maps.me is ook verstandig.
 • Betaal de parkfee bij de NWR office en meld je hier ook weer af! Anders ben je kwijt en gaan ze ja zoeken. Niet handig!

Verslag van onze wandeling

Om 06:00 😱 gaat de wekker! Goedemorgen vakantie! Ach ja, uiteindelijk halen we makkelijk onze uren slaap, want om 21:30 lagen we al op een oor. Vandaag hebben we een flinke wandeling voor de boeg. De Olive trail is een wandeling van 10 kilometer, waar je 4 tot 4,5 uur over doet. Dit omdat er nogal een ‘klimmetje’ in zit en omdat de afdaling door een droge rivierbedding gaat vol met keien en rotsen.

Sour on Tour Olive trail rivierbedding

Om 08:10 starten we de wandeling en tsjee, het is me een klim zeg! Eerst verlopen we ons nog, want we hoefden alleen maar de wit geverfde voetstappen te volgen. Die ineens wel erg lang niet meer te zien waren. We komen met behulp van de gps uiteindelijk weer op het pad terecht. De route is prachtig. Na de klim omhoog hebben we een geweldig uitzicht over de omgeving die alleen maar bestaat uit natuur en bergen.

We zien nog vier ‘mountain’ zebra’s 🦓 en twee bokken. Verderop ligt er nog een zebrapoot en op het einde van de route een dode zebra. Ook moeten we nog een stukje overbruggen met behulp van een ketting aan de rotswand, toch ff spannend 😅 Even voor 12 uur zijn we weer terug bij de auto. Hier maken we wat noodles klaar, rusten we uit en pakken we onze spullen om verder te rijden naar Sesriem. 

Geef een antwoord