SourOnTour Moremi Botswana

De afgelopen dagen hebben we door Chobe in Botswana gereden. Vandaag rijden we van campsite Savuti naar onze volgende campsite Khwai in Moremi. Dit is een lange rit. Vier uur zijn we onderweg. Eerst een uur of twee door het zand met veel hotsen en knotsen. Qua landschap is het saai. Dan volgt er een stuk met harde klei en veel gaten. Eenmaal in de buurt van Moremi worden we verwelkomt door een olifant, een giraf en verderop een mannetjes leeuw, rustend onder een boom. Ook is het hier ineens groen 💚, wel alleen maar in de buurt van de rivier, maar toch. 

Inhoud:

Over the river Khwai

Bij Khwai moeten we nog een bruggetje over dat drie ton kan hebben. Dat zal ons gewicht in totaal wel ongeveer zijn…. Er staat nog bij vermeld dat er maar één auto per keer overheen kan en dat je langzaam moet rijden (maar dat doen we toch al daaaagen). Onder ons ligt een groot gezelschap nijlpaarden 🦛🦛🦛 in de rivier te badderen.

Op de campsite wordt ons uitgelegd dat we hier vuur 🔥 moeten maken om de dieren op afstand te houden. Ook moeten we de auto dichthouden en geen spullen onbeheerd achterlaten. Er lopen nogal wat apen 🐒 rond en ‘s avonds hyena’s. Die laatsten jatten zomaar eten van je tafel als je niet oplet of nemen een schoen van je mee, als je die niet opruimt. Duidelijk verhaal.

Beestenboel in Moremi

We zijn weer kapot van het lange autorijden en besluiten een dutje te doen in de auto. Die staat in de schaduw met de raampjes open. Binnen tien minuten schrikken we wakker, omdat een 🐒 op de motorkap naar ons zit te kijken 👀. Omdat het hier nogal warm is, een graadje of 38, besluiten we nog maar een safarirondje te doen langs de rivier. Fijn hoor die airco! Eigenlijk zijn we allebei moe van al het reizen en alle safari’s, dus we zijn binnen een uurtje alweer terug op de campsite. We hebben veel nijlpaarden, olifanten, impala’s, koedoes en vogels gezien.

Het vuur wordt op tijd aangemaakt en ook het koken doen we vroeg. We drinken ons een lekker koud pilsje en genieten van de zwarte hemel bezaaid met een miljoen sterren 🌟 (bij benadering). Als het vuur ver uit is besluiten we de tent in te kruipen. Dan loopt er ineens een hyena over ons plekje heen. Hij komt zelfs naar ons toegelopen 😱, rechtstreeks, zonder dat hij bang is.

Ik klap in mijn handen en gelukkig draait hij zich om. Hartstikke leuk dat we een hyena hebben gezien (pas de tweede geloof ik), maar zó dichtbij hoefde hij nou ook weer niet te komen. ‘s nachts horen we nog nijlpaarden en olifanten en ‘s morgenvroeg maken de vogels weer een hoop leven.

Safari door Moremi

Onze biologische wekker én een volière aan vogels zorgt ervoor dat we om 07:00 alweer aan het ontbijt zitten. Douchen 🚿 slaan we maar over aangezien hier in de ochtend geen warm water is. Dus dat doen we als we in third bridge zijn, onze volgende campsite in Moremi.

We nemen natuurlijk niet de snelste/kortste route, want we willen ook wat dieren zien. De route gaat langs de bedding van de rivier en al snel zien we vier grote koedoes. Even verderop staat een safariauto en die rijden van de “weg” af. En we zien waarvoor; twee leeuwinnen rustend onder een struik. Verder doen ze weinig toch niets, dus rijden we verder.

Vastgereden in het zand

Een stukje verderop gebeurt ons iets dat ons al veel eerder had kunnen gebeuren, aangezien we al door héél veel dik zand hebben gebanjerd. We rijden ons vast in het zand. De deuren gaan nog open, maar het zand komt tot de treeplank. Pieke schept het zand voor de wielen weg en ik ontferm mij over de zandladders. Binnen tien minuten zijn we los! 🎉 

Wel moeten de zandladders en de schep nog worden opgehaald. Ik vind het helemaal niks, want in Beekse bergen mag je jouw auto ook niet uit toch? Maar goed, ik spreek met Pieke af dat ik de wacht houd bij de auto en dat hij ze gaat halen, held! Als we een stuk verder gereden zijn, komen we erachter dat we een spatlap van de auto missen (die zijn we al vier! keer verloren). Dus rijden we terug naar de plek des onheils 😉 en Pieke waagt zich nog een keer wandelend door Moremi.

Beestenboel in Moremi

Later spotten we nog zwijntjes en een krokodil 🐊! Die hebben we nog niet gezien hier. Wat een joekel ook en je ziet hem nauwelijks. Het is dat voor ons een safariauto staat en dat we een idee hebben waar we moeten kijken. Nóg meer geluk hebben we een stuk verderop als er weer twee safariauto’s met een lading enthousiaste mensen stilstaat. Alwéér een luipaard 🐆🎉. Nu niet liggend op een tak, maar wandelend op zoek naar prooi of een slaapplek. Wat een machtig mooi beest 🥰

We rijden nog naar “dombo-hippo pool” en daar zien we inderdaad een hoop dombo’s 🐘 en hippo’s 🦛 Ook een hoop vogels, impala’s, pelikanen en apen zijn van de partij. Daarna gaat de weg ‘rechtstreeks’ naar campsite third bridge. We rijden nog dwars over een landingsbaan 🧐 en als we fourth bridge willen oversteken, blijkt deze afgesloten te zijn. Onze navigatie geeft aan dat er verderop nog een brug is, maar dit blijkt de oude fourth bridge te zijn. Deze ziet er inderdaad nóg gammeler uit. 

Met een ommetje, waarvoor geen brug nodig is, komen we aan de andere kant van het watertje. De resterende kilometers is een hoop gestuiter door de auto. Met dank aan onze autogordels blijven we in de auto zitten. We zien weer bossen olifanten, waarvan er een paar direct langs de weg staan. Hier is voor ons geen uitwijkmogelijkheid. We besluiten er langzaam langs te tijden. De grote olifant achter de boom op het einde vinden we erg intimiderend. Dus gas erop en gaan met die banaan 🍌

Mokoro in Moremi

Vanochtend ging de wekker weer om 05:15. Dit is toch geen vakantie meer te noemen 😉 We rijden een uurtje naar de mokoro boatstation. 🛶Een mokoro is een uitgeholde boomstam waar de mensen zich door de Okavango delta mee verplaatsen. Nu zijn ze gemaakt van glasvezel, want die gaan stukken langer mee. Om 07:15 komen we aan en na het invullen van het papierwerk, mogen we in een stoeltje plaatsnemen in de Mokoro.

Zoals zo vaak de afgelopen dagen is er geen kip 🐔 We hebben twee uur lang de natuur voor onszelf. We moeten haar alleen delen met de aardige man die ons door de Okavangodelta stuurt. Het is erg bijzonder om zo afgelegen in een bootje door de natuur te varen. Je hoort alleen maar het ritselen van het riet, een paar vogeltjes fluiten en het zoemen van de insecten. We komen weer een stuk of tien olifanten tegen die zich tegoed doen aan het malse gras. We horen een nijlpaard, maar zien er (gelukkig) geen.

Van Third Bridge naar Maun

Daarna rijden we in ongeveer 1,5 terug naar de campsite. Hier halen we een man op die vandaag ook naar Maun moet. Dat zou een rit van ongeveer drie uur zijn. Eerst hobbelen en bobbelen we een uur of twee door Moremi, daarna is ons asfalt beloofd. Geloof mij, daar zijn we heel erg aan toe na al die dagen door de auto gerammeld te zijn geworden. Helaas laat dat asfalt nog even op zich wachten, nóg een uur rammelen. Daarna rijden we een uurtje over asfalt naar Maun. In totaal hebben we er dus vier uur over gereden.

In Maun droppen we onze lifter en rijden we naar de luchthaven. Hier gaan we morgen een helikoptervlucht 🚁 maken met Helicopter Horizons over de Okavango delta 🎉 Vandaag moeten we betalen 💸 en krijgen we de boardingpassen. Een vrachtwagen geld lichter gaan we op zoek naar onze slaapplaats voor de komende twee nachten. Lekker in een bedje en dus niet in onze daktent ⛺️ Dat deze nacht voor ons meer safari gaat opleveren dan de afgelopen vier nachten in de wildernis van Botswana hadden we niet gedacht 😱 Wat een hilariteit in onze B&B in Maun

We eten trouwens een overheerlijke pizza 😋 Eindelijk wat anders dan pasta met chakalaka.

Geef een antwoord