Even terug naar 2014, het jaar waarin George Ezra over (onder andere zijn huis in) Budapest zong. Wat een lekkere plaat is dat en ik kan er niets aan doen dat ik bij het boeken van het vliegticket naar Budapest deze song in mijn hoofd had zitten. Dit liedje heeft nog vele malen door mijn hoofd gespookt terwijl ik deze mooie en gezellige stad aan het verkennen was.

Buda en Pest

My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 1Uitzicht over Buda
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 2Uitzicht over Pest

Een leuk weetje is dat vóór 1873 de naam Pest-Buda was, maar blijkbaar bekte dit niet zo lekker 😉 Budapest ligt aan de Donau en aan de westelijke over ligt het gedeelte Buda dat nogal heuvelachtig is en aan de oostelijke over ligt Pest, dat vlak is. Dus aan de Pestkant is het veel fijner om te fietsen, note to self! Lees verderop meer over deze harde leerschool. De stad heeft 1,7 miljoen inwoners en dat komt erop neer dat maar liefst 20% van de Hongaarse bevolking in de hoofdstad woont. In de rest van Hongarije zal je dus je best moeten doen om een Hongaar tegen te komen.

Fietstocht door Pest (het vlakke deel)

My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 3Op de fiets door Pest

Zelf vind ik het altijd erg leuk om een free-walking tour te doen als ik een stedentrip maak. Niet omdat ik per sé geen geld wil uitgeven als gierige Nederlander, maar omdat deze tours naar mijn ervaring altijd worden begeleid door heel enthousiaste gidsen. Vaak studenten die geboren zijn in de stad zelf en die graag een centje willen bijverdienen. Bijverdienen ja, want ook al kost de tour niets, daarom wil het niet zeggen dat je de gids geen leuke fooi kan geven zodat hij er toch nog een duit aan overhoudt. Genoeg geluld over een wandeltour die ik niet gemaakt heb (in onder andere Thessaloniki en Warschau maakte ik hem wel en hier is de link voor als jij hem wél wilt gaan maken), dus nu over naar de fietstocht!

Aangezien het nogal warm is voor een wandeling heb ik er deze keer voor gekozen om een (niet gratis) biketour te doen. Vooraf al even opgezocht welke fietstochtaanbieder goede recensies had en dat was Budabikes. Voor €22,- per persoon kan je hier een fietstocht van 2,5 uur inclusief gids (en fiets uiteraard) doen. Om 10:30 verzamelen op een centraal plein in Pest voor de Sint-Stefanusbasiliek. De fiets haal je op onder het plein, waarna de rustige tocht start. De gids was een jongen die geboren was in Budapest, maar op zijn 5e en 6e in Nederland heeft gewoond. Hij heeft geneeskunde gestudeerd en wilt zijn Nederlands graag bijhouden door het geven van deze tours.

Bezienswaardigheden Pest

Een greep uit de vele bezienswaardigheden van dit mooie deel van Budapest vind je hieronder. Ik ben er ‘slechts’ langs gefietst met hier en daar een verhaal van de gids over de betreffende wijk, bar, gebouw of park. Maar heb je langer de tijd, dan neem die zeker ook! In de winter is het bijvoorbeeld heerlijk om een badhuis te bezoeken. Het water is lekker warm, iets waar ik zelf niet zoveel behoefte aan had bij een temperatuur van boven de 30 graden. Ook zijn de badhuizen in de zomer en in het weekend zeer druk bezocht door toeristen, dus de keuze om hier niet heen te gaan was snel gemaakt. In de Joodse wijk vind je veel zogenoemde ruinebars, naar mijn mening een perfect alternatief voor bij dit warme weer. Dit zijn oude/vervallen gebouwen waar een soort van pub in is gemaakt. Vaak heeft het gebouw niet eens meer een dak. In Szimpla Kert komt je ogen te kort! Als je er 3 dagen zou doorbrengen heb je nog niet alles gezien van wat er hangt en staat. David de kabouter heb ik in ieder geval gespot 😀 De grote synagoge is ook prachtig, maar daar heb ik helaas geen foto van. Het heldenplein is ook een bezoek waard. Achter het heldenplein vind je een groot stadspark genaamd Varosliget. Zoals je op de foto kunt zien is het een soort van Efteling. Prachtige gebouwen, zoals er zoveel zijn in Budapest!

My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 4Ruinebar Szimpla Kert
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 5Parlementsgebouw, geheel symmetrisch
Széchenyi Badhuis
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 6Holocaust ‘schoenen’monument
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 7Heldenplein
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 8De Efteling van Budapest

Bezienswaardigheden Buda

Ga dit deel van de stad te voet verkennen! Of met bus nummer 16! Maar in ieder geval niet op de fiets 😉 want het is er nogal heuvelachtig. Als je vanaf het tramstation Szell Kalman tér of vanaf één van de bruggen over de Donau naar Buda gaat, moet je namelijk nogal een klim maken om in het historische centrum terecht te komen. Voor dusver mijn leermomentje, want berg op fietsen bij meer dan 30 graden is geen aanrader. Hieronder een indruk van het stadsdeel Buda.

My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 9Imposante Matthiaskerk
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 10Fishermen’s Bastion
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 11Royal Palace bij nacht <3
My house (nou ja... mijn dagje) in Budapest - George Ezra 12Prachtig uitzicht over de stad vanaf de citadel

Geef een reactie

Sluit Menu