Lanzarote, een rondje door het noorden.

In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen langs een aantal mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Lanzarote. In deze blog komt het noorden van Lanzarote aan bod. Het rondje dat ik heb gemaakt is goed te doen binnen 1 dag, maar dan heb je ook nog niet alles gezien. Als je meer tijd wilt nemen, uitgebreider wilt eten, vaker een terrasje wilt pakken of een markt bezoeken, dan kan je gemakkelijk twee of misschien wel drie dagen hiervoor uit trekken.

Cueva de los Verdes

De naam van deze grotten op Lanzarote zijn te danken aan de vroegere eigenaren van de grotten, de familie Verdes. Tot dusver de illusie dat je een prachtige groene grot te zien krijgt. De grotten zijn, hoe verbazingwekkend, ook ontstaan door vulkaanuitbarstingen op het eiland. Lavastromen hebben deze 7 kilometer lange grotten doen ontstaan die lopen vanaf de Corona vulkaan, via de Cueva de los Verdes naar de zee. Een ander deel van deze grotten is ook te bezoeken en dit deel heet Jameos del Agua, waarover later dit blog meer.

Cueva de los VerdesCueva de los Verdes

Vanuit Puerto del Carmen, waar ik 5 dagen heb verbleven, rijd je richting Arrecife en daar houd je heel even Teguise aan. Zodra je Orsola aangegeven ziet staan houd je dit aan. Op een gegeven moment kom je langs Jardin de Cactus, maar dit heb ik deze dag overgeslagen. Als je de weg naar Orsola blijft volgen zie je op een gegeven moment vanzelf de borden Cueva de los Verdes langs de weg staan. De auto kan je dichtbij parkeren en je mag alleen maar onder begeleiding van een gids de grotten in.

In de Cueva de los VerdesIn de Cueva de los Verdes

De tocht duurt ongeveer een uur en in die tijd kom je door slechts 1 kilometer van de grotten. Het zijn veel smalle paadjes, trappetjes en vaak lage plafonds waarbij je jezelf goed klein moet maken. Op een gegeven moment kom je in een hele grote ruimte, een auditorium waar geregeld concerten worden gegeven. De akoestiek is blijkbaar fantastisch 45 meter onder de grond. Tot slot kom je in de laatste grote ruimte terecht. Hier wil ik niet teveel over kwijt, maar het is niet wat je denkt dat je ziet. Laat je verrassen zou ik zeggen!

Jameos del Agua

Jameos del aguaJameos del agua

Rijd je vanaf Cueva de los Verdes weer terug naar de doorgaande weg en je steekt deze over, dan kom je bij Jameos del Agua. Zoals op het hele eiland terug te vinden is, zie je hier ook weer heel duidelijk dat César Manrique hier een vinger in de pap heeft gehad. Dit is een kunstenaar / architect en heeft ervoor gezorgd dat Lanzarote toeristisch gezien op de kaart is komen te staan, maar dan wel met behoud en respect voor de natuur.

Jameos del aguaJameos del agua

Zijn bouwwerken heeft hij verweven in het landschap, wat ook heel duidelijk in Jameos del Agua naar voren komt. Hier kan je trouwens heel goed lunchen, dus dit is ook een reden waarom ikzelf eerst de grotten zou bezoeken, waar je niets kunt eten en/of drinken en daarna pas naar Jameos del Agua zou gaan. Direct bij binnenkomst daal je via trappen af. Hier kun je meteen al gaan zitten, maar verderop, als je door de grot met blauw water bent gelopen, is er ook een eetgelegenheid.

Mirador del Rio

Mirador del RioMirador del Rio

Vanuit Jameos del Agua rijd je weer terug langs de Cueva de Los Verdes en dan staat Mirador del Rio al aangegeven. Dit is een super mooi uitzichtpunt ter hoogte van 480 meter, dus ook zeker niet overslaan als je toch in het noorden bent. Als je hier bent, zie je ook dat César Manrique zich met de bouw heeft bemoeid. Vanaf Mirador del Rio kijk je uit over het eilandje La Graciosa met daarachter nog een aantal onbewoonde eilandjes.

Haría en het dal van de duizend palmen

Vanaf Mirador del Rio vertrek je weer richting het zuiden. Dit zou ik niet via dezelfde weg doen, maar houd dan Haría of Teguise aan. Dit is een erg mooie route om te rijden en ik denk andersom nog veel mooier, omdat je dan vanaf een hoge berg mooi kunt uitkijken op het dal van de duizend palmen. Ik heb ze niet geteld, maar denk dat de naam de realiteit wel iets heeft overschat. Uiteindelijk kom je in Teguise uit, waar op zondag altijd een markt is. Voor de liefhebbers zou ik hier zeker een paar uurtjes voor inplannen.

Wat nog meer te doen in het noorden van Lanzarote?

– Een bezoekje aan Fundación César Manrique bijvoorbeeld. Dit is de woning van de op Lanzarote zo bekende kunstenaar César Manrique. Sinds hij in 1992 is overleden is zijn woning toegankelijk voor het publiek. Zijn huis is gebouwd op een stuk lavagrond. Hij ontdekte dat er 5 lavabellen in zijn kavel zaten en daar heeft hij bij de bouw van zijn huis mooi gebruik van gemaakt.

– Ook de cactustuin is wel een bezoekje waard. Je loopt er nog geen uur rond, maar als je dan toch een kortingskaart hebt voor diverse bezienswaardigheden, dan zou ik hem even meepikken.

Jardin de cactusJardin de cactus

– Bezoek op zondag de markt van Teguise, of als je daar niet van houdt op een andere, rustigere dag, zodat je ook echt iets van het dorpje zelf kunt zien.

 – La Caleta de Famara is een oud vissersdorpje aan de noordwest kant van Lanzarote. Vanaf Teguise is dit dorpje goed te bereiken. De weg ernaar toe is wel mooi om te rijden, maar in het dorp zelf is niet super veel te doen, tenzij je surft. Daarvoor was ik dus ook in het dorp, ik wilde graag weer kitesurfen. Echter de wind stond verkeerd, dus er was helaas niets te surfen.

Weg naar Caleta de FamaraWeg naar Caleta de Famara
Tips voor het noorden van Lanzarote:

– De mooiste route om te rijden is andersom als dat ik hem heb gereden, dus starten vanaf Teguise en vanuit daar naar Haría rijden. Dan kan je het dal van de duizend palmen mooi zien liggen vanaf boven op de berg. Daarna naar Mirador del Rio en dan lunchen bij Jameos del Agua. Tot slot dan Cueva de los Verdes.

– Wil je meerdere bezienswaardigheden zien op het eiland? Koop dan een entreekaart voor meerdere bezienswaardigheden tegelijk, want dan ben je goedkoper uit. Vooral in het noorden van Lanzarote zijn er veel bezienswaardigheden waar je entree voor moet betalen, dus zo’n entreekaart voor meerdere parken heb je er redelijk snel uit. Vooral bij een langer verblijf op het eiland.

Ben je op zoek naar bezienswaardigheden in het zuiden van Lanzarote? Daarover lees je meer in dit blog.

Voor een compleet overzicht van Lanzarote verwijs ik jullie graag door naar de volgende site: www.allesoverlanzarote.nl

Geef een antwoord