Twee rondreizen door Kroatië

Sinds ik zelf in 2010 voor de eerste keer op vakantie ging naar Kroatië ben ik helemaal gek van dit prachtig vakantieland. 5 jaar geleden vertrokken mijn vriend en ik met de auto en een tentje richting Istrië, het schiereiland dat voor een klein deel bij Slovenië hoort, maar voor het grootste deel tot Kroatië behoort. Het is zelfs vanaf Zuid-Limburg een hele rit. Het zijn ongeveer 1200 kilometer van Geleen tot in Porec. Dit plaatsje ligt ongeveer halverwege Istrië.

Hoogtepunt zijn de Plitvice merenHoogtepunt zijn de Plitvice meren

Tijdens de eerste rondreis heb ik delen van Istrië gezien, een deel van Dalmatië en de Plitvice meren. Het nationale park Plitvice is echt een must voor als je besluit naar Kroatië te gaan. Samen met nog een hele lijst waar ik in latere blogs nog op terug zal komen, maar goed je zult prioriteiten moeten stellen en dit is er zeker één van!

Tijdens mijn tweede vakantie in 2014 heb ik de steden Split en Dubrovnik bezocht en het eiland Brac, allemaal gelegen in Zuid-Dalmatië. Om in Dubrovnik te komen moet je zelfs eerst een paar kilometer door Bosnië rijden. Ook de stad Dubrovnik is zeker een aanrader, maar met de auto is het wel heel lang rijden! Een stedentrip is dus misschien ook een idee.

Istrië, Dalmatië of Kvarner

Het meest toeristische gebied van Kroatië is Istrië, het meest westelijke gebied van het land. Een van de redenen waarom hier zoveel toeristen naar toe gaan is omdat het nog goed met de auto te rijden is. Wil je naar Dalmatië, de Adriatische kuststrook, dan moet je alweer een paar honderd kilometer verder rijden. Ook al ligt dit heel erg aan de plaats of stad die je wilt bezoeken, want Dalmatië is een paar honderd kilometer lang.

Een andere reden dat Istrië het populairst is, is dat dit deel van Kroatië moderner is en beter is ingesteld op het toerisme met de daarbij behorende infrastructuur dan Dalmatië. Het derde gebied is Kvarner dat bestaat uit verschillende eilanden en tussen het schiereiland Istrië en de Noord-Dalmatische kust inligt. Wil je lekker genieten van de specifieke eilandsfeer, genieten van het strand of van diverse watersporten, dan is de regio Kvarner erg geschikt.

Kroatië, waarom zou je?

Omdat het een prachtige natuur heeft

Nationaal park KornatiNationaal park Kornati

Kroatië heeft maar liefst 8 nationale parken, waaronder de eilandengroep Brijuni in Istrië, het Krka nationaal park in Dalmatië en het bekendste nationale park Plitvice in het binnenland van Kroatië. Je hebt parken waar je lekker door kunt wandelen of fietsen, maar je kunt er ook doorheen varen, zoals het Kornati nationaal park.

Omdat het lekkere zonnetje vaak schijnt

De ondergaande zonDe ondergaande zon

In Dalmatië schijnt ze net wat vaker dan in Istrië, maar daar is het in de zomermaanden dan soms ook wel erg heet. Op zich prima voor een strandvakantie, maar wil je ook nog wat zien van het land, dan kan je Dalmatië in de heetste maanden juli en augustus beter mijden en hier in het voor- of najaar heen gaan.

Omdat het land nog redelijk betaalbaar is

Vooral eten en drinken in restaurants is goed betaalbaarVooral eten en drinken in restaurants is goed betaalbaar

Ik schrijf niet voor niets redelijke betaalbaar, want Kroatië is echt niet meer spot goedkoop. Daarvoor kan je beter naar Hongarije, Bulgarije of het opkomende Albanië gaan. De prijzen in cafés en restaurants zijn beduidend lager dan in Nederland en ook de prijzen van accommodaties vallen wel mee.

Houd er wel rekening mee dat de dagelijkse boodschappen juist duurder zijn dan in Nederland. En natuurlijk betaal je in hartje Dubrovnik of een andere toeristische stad of dorpje meer dan buiten de meest populaire gebieden, maar dat is niet anders dan waar ook ter wereld.

Omdat het uitermate geschikt is voor een actieve vakantie

Of een iets minder actieve dag op een scootertjeOf een iets minder actieve dag op een scootertje

Het landschap in Kroatië is heel erg afwisselend, dus als je op zoek bent naar een actieve vakantie moet dat zeker gaan lukken. Omdat Kroatië een kustlijn van 1800 kilometer heeft, kan je er alle watersporten wel vinden. Windsurfen en kitesurfen kan je goed doen op de beschermde Cikatbaai op het eiland Losinj, maar dat is zeker niet de enige plek. Een van de mooiste gebieden van Europa om te zeilen is de Adriatische kust van Kroatië en de daarvoor liggende eilanden.

Je vindt er hele rustige baaien en mooie ongerepte natuur. Zwemmen kan je het beste aan de westkust van Istrië. Houd hierbij wel rekening met het feit dat Kroatië geen zandstranden kent, maar kiezelstranden. In bijna elk dorp is er wel een duikschool te vinden. De gebieden rondom de eilanden van Kvarner zijn wel mooier dan die voor de kust van Istrië.

Wil je kans maken op het spotten van een dolfijn, rog of zeeschildpad? Dan maak je de grootste kans rondom het eiland Losinj. Tot slot kan je ook nog raften op één van de vele rivieren die Kroatië rijk is.

Omdat het uitermate geschikt is voor een actieve vakantie, ook op het land

Natuurlijk zijn er naast de vele watersporten ook activiteiten op land te beleven. Istrië leent zich goed om te wandelen en te fietsen, terwijl je in Dalmatië goed kunt mountainbiken. Omdat Kroatië ook veel bergketens heeft kan je er ook goed klimmen.

Omdat het geschikt is voor een kampeervakantie met of zonder kinderen

De mooiste campings vind je in Istrië, deze zijn vaak erg groot en van alle gemakken voorzien. Dit is inclusief vermaak voor de kinderen, die zich geen dag hoeven te vervelen. De kiezelstranden in Istrië lopen langzaam af, wat ook erg prettig is.

Omdat het mooie oude steden en dorpjes heeft

DubrovnikDubrovnik

De mooiste stad die ik in Kroatië heb gezien is Dubrovnik. Het oude stadscentrum is geheel ommuurd en tegen betaling mag je een rondje maken over de muur. Als je rustig loopt met hier en daar een fotomomentje ben je toch wel een uurtje zoet. Maar ook Split, iets noordelijker gelegen dan Dubrovnik is geweldig om doorheen te banjeren.

De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het paleis van Diocletianus dat ook niet te missen is, aangezien het de helft van de oude stad in beslag neemt. Buiten deze twee grote steden, zijn er talrijke dorpjes ook zeker de moeite waard en fijn om in alle rust een verfrissend drankje op het terras te pakken.

Is er dan ook iets waarvoor je niet in Kroatië terecht kunt?

Ja! Blijkbaar houden de Kroaten niet zo van golfen. Natuurlijk kan je er wel een golfbaan vinden, maar zeker niet veel.

Zoals jullie zien valt er nogal wat over Kroatië te schrijven. En dat is ook al volop door anderen gedaan. Wil je specifiekere informatie over Kroatië? Check dan de site www.allesoverkroatie.nl , een blog geschreven door mensen die nu in Kroatië wonen en graag ‘alles over Kroatië’ delen met jullie.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een antwoord