Zoals ik in mijn vorige blog over Kroatië al vermeldde ben ik verliefd geworden op dit prachtig divers vakantieland. Het meest toeristische gebied van Kroatië is Istrie, het meest westelijke gebied van het land dat grenst aan Slovenië. Een van de redenen waarom hier zoveel Nederlandse toeristen naar toe gaan is omdat het nog goed met de auto te rijden is.

Dit is dan ook de reden dat kampeervakanties mateloos populair zijn in Istrië. Een andere reden voor de populariteit van Istrië is dat dit deel van Kroatië moderner is en beter is ingesteld op het toerisme met de daarbij behorende infrastructuur dan Dalmatië. Daarbij heeft Istrië een mooie en ruige kustlijn met veel pareltjes van baaien.

Istrië

Kaartje van Istrie

Het schiereiland Istrië bestaat uit vele baaien met veelal kiezelstranden en schilderachtige stadjes zoals Porec en Pula. In deze stadjes zijn nog goed de Venetiaanse invloeden te zien in de bouwstijl. Maar ook het eten in Istrië heeft veel weg van de Italiaanse keuken. Verder staat Istrië bekend om de kristalheldere zee en het vele aantal zonuren, waardoor het een prima kampeerbestemming is. Voor wie meer wilt dan alleen aan het strand in de zon liggen, heeft Istrië ook meer dan genoeg te bieden. Je kunt naar een van de vele historische dorpjes gaan om daar lekker over de boulevard te slenteren en een verfrissend drankje te pakken op een terrasje.

Terrasje pikken aan de boulevard

Maar ook een dagje Venetië met een boot behoort tot de opties, of naar het prachtige autovrije eiland Brijuni waar Tito heeft gewoond. Helemaal in het uiterste zuiden van Istrië is het nationale park Kamenjak te vinden, waar je een mooie wandeling kunt maken als het niet te heet is of bijvoorbeeld en scootertje huren.

Uitstapjes in en vanuit Istrië

Bezoek diverse historische stadjes

Porec, ongeveer halverwege gelegen aan de westkust van Istrië, is de populairste badplaats van Kroatië. Je vindt er, gelegen op een schiereilandje, een mooi onderhouden historisch centrum dat wat Italiaans aandoet. Ook vind je er veel baaien met horeca en gezellige terrasjes. Pula en Medulin zijn twee plaatsen in de uiterste zuidpunt van Istrië. Pula is de grootste stad van Istrië, maar met slechts 70.000 inwoners is het eigenlijk ook slechts een groot dorp, maar dan wel met veel bezienswaardigheden. Je vindt er veel historische gebouwen en vooral het amfitheater, dat je doet denken aan het Colosseum in Rome, is een bezoekje waard.

Het 'Colosseum' van Porec

Ook heeft Pula een mooie promenade en kan je er genieten van lekker eten bij een van de vele restaurants. Iets oostelijker ligt Medulin, een inmiddels gemoderniseerd vissersdorpje. In tegenstelling tot de meeste stranden in Istrië heeft Medulin een zandstrand: Bijeca. Vanuit Medulin, maar ook vanuit Pula, valt het nationaal park Kamenjak goed te bereiken.

Nationaal park Kamenjak

Op het uiterste zuidelijke puntje van Istrië vind je nationaal park Kamenjak. Dit is een prachtig natuurgebied met ongeveer dertig kilometer aan diverse soorten stranden. Zelfs in de drukke maanden juli en augustus kan je hier nog wel een rustig baaitje vinden.

De onderwaterwereld is ook mooi, dus dit gebied loont zich goed om te snorkelen of duiken. Let er wel op dat hier vaak sterke stromingen voorkomen, dus je mag hier alleen maar duiken als je een ervaren duiker bent en onder begeleiding van een lokale duiker. Omdat het hier ook vaak lekker waait is dit ook een mooie spot om te windsurfen. Je kunt in het park terecht met je auto, maar wij hebben een scootertje gehuurd en zijn daarmee, genietend van het zonnetje, door het park gereden.

Met een scooter door Kamenjak
Uitzicht Kamenjak vantussen het groen

Helemaal op het zuidelijkste puntje bevindt zich ergens tussen het groen een ‘barretje’. Het voelt alsof je er midden in de jungle zit, maar als je even doorloopt heb je een prachtig uitzicht over de baai en de helderblauwe zee.

Een dagje naar Venetië met de veerboot

In ieder geval vanuit Porec vertrekken veerboten richting het Italiaans Venetië. Een geweldig, maar wel altijd drukke stad, dat je natuurlijk wel een keer gezien moet hebben. Met 35 graden is het niet echt een aanrader, want tussen in de nauwe gezellige straatjes is er niet veel wind te bespeuren. Maar voor een beetje verkoeling kan je wel op iedere straathoek terecht voor een bolletje heerlijk Italiaans ijs!

Het prachtige Venetie

Houd er in ieder geval rekening mee dat het in Venetië altijd druk is en dat je ook gegarandeerd in de rij zult moeten staan als je de San Marcobasiliek van binnen wilt bekijken. Maar ook vanaf het plein gezien is deze basiliek prachtig om te zien. Als je lekker gaat slenteren door de smalle kronkelende straatjes met (ongeveer) 150 kanaaltjes, dan ontwijk je de mensenmassa’s die alleen maar komen voor een snel kiekje en daarna de stad ‘gezien’ hebben.

Het Eiland Brijuni

Vanuit Fazana is het nationale park Brijuni binnen een half uurtje te bereiken met een bootje. Het park bestaat uit 14 eilanden, maar het grootste eiland (Veli Brijun) wordt met de toeristische boten aangedaan. Dit is tevens het eiland waar de voormalige president van Joegoslavië, Tito, zijn verblijf had.

Het mooie park Brijuni

Veel bezoekers van Tito namen diverse dieren mee als geschenk voor hem. Dit is zo behouden en er is op het eiland een safaripark gemaakt waar je onder andere olifanten, zebra’s en struisvogels kunt zien. Ook is het eiland er geschikt om met de fiets te verkennen, ergens bij een rustig baaitje ze gaan zwemmen of de ruïne van een Romeinse villa te bezichtigen.

Nationaal park Plitvice

Een ander uitstapje dat je echt gemaakt moet hebben als je in Kroatië bent, is het nationaal park Plitvice dat al sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Vanuit Porec is het ongeveer 3 uur en een kwartier rijden, maar geloof mij, dat is de rit zeker waard! Over dit prachtige park, dat bestaat uit 16 meren die met watervallen met elkaar zijn verbonden, lees je meer in de volgende blog over Kroatië.

Wil je nog meer Kroatië? Check dan de site van Tijs eens, hij heeft een roadtrip door Kroatië gemaakt en super mooie foto’s gemaakt tijdens zijn reis. Wedden dat ook jij naar Kroatië wilt?

Geef een antwoord