Een rondje zuid Lanzarote.

Zoals ik 3 weken geleden heb beloofd komen er nu meer foto’s van Lanzarote. Omdat ik maar een paar daagjes daar ben geweest was het zaak om de dagen strak te plannen, aangezien ik graag veel van de bezienswaardigheden van het eiland wilde zien. En dat is zeker gelukt! Twee dagen zuid Lanzarote en 1 dag noord Lanzarote en dan nog tijd overhouden voor een heerlijk stukje hardlopen langs de boulevard en over het strand van Puerto del Carmen.

Strand Puerto del Carmen in de ochtendStrand Puerto del Carmen in de ochtend

De 1e volle dag op het eiland ben ik naar de bekendste bezienswaardigheid van het eiland geweest, nationaal park Timanfaya. Dit is een park met vele vulkaankraters. Daarna ging de tour verder naar El Golfo, een klein dorpje met aan de rand ervan het Lago Verde. Omdat het inmiddels lunchtijd was heb ik in El Golfo lekker aan de zee gezeten en genoten van een heerlijke lunch en een drankje.

El Golfo op LanzaroteEl Golfo

Het dorpje is maar klein, maar eetgelegenheden zijn er genoeg, bijna allemaal met een mooi uitzicht op de ruige zee. Na El Golfo ging de rit verder naar het zuiden, namelijk naar Los Hervideros. Dit zijn de Boka’s (te vinden op Curaçao en over te lezen in deze blog) van Lanzarote, waar de ruige zee met veel geweld tegen de kustlijn beukt.

Na Los Hervideros vervolgde de route zich weer met een korte omweg via Al Geria richting Puerto del Carmen. Al Geria ligt tussen Uga en Masdache en is een 17 kilometer lange wijnroute.

Nationaal Park Timanfaya

Een rondje zuid Lanzarote 1Vulkanisch gebergte Timanfaya

Timanfaya nationaal park is een vulkanisch gebied waar tussen 1730 en 1736 veel vulkaanuitbarstingen hebben plaatsgevonden. Het bestaat dus uit een verzameling van vulkaankraters en er groeit helemaal niets. Het landschap doet zich daardoor heel erg vreemd aan. Je zou het een maanlandschap kunnen noemen, maar op de maan ben ik nog niet geweest, dus een objectieve vergelijking maken wordt lastig ;).

Als je vanaf Puerto del Carmen komt volg je de weg naar Yaiza of Playa Blanca. In Yaiza staat Timanfaya al aangegeven en daar sla je rechtsaf. De weg richting park Timanfaya is al erg indrukwekkend.

Weg naar TimanfayaWeg naar Timanfaya

Mij liet het een beetje denken aan de verlaten wegen in een van de nationale parken in west Amerika. Een kaarsrechte weg dwars door het bijzondere landschap heen. Eenmaal bij het park aangekomen heb je twee opties. Of je parkeert je auto direct bij de 1e ingang en gaat met een kameel of dromedaris (1 of 2 bulten heb ik niet gezien vanuit de auto) door het park, of je rijdt naar de volgende ingang en gaat met een bus door het park heen.

Ik zou willen adviseren om bij de 2e ingang het park binnen te gaan, want met de bus zie je veel meer van het park als achter op de rug van een kameelachtige. Het park is wel erg toeristisch, maar het is allemaal prima geregeld.

Park TimanfayaPark Timanfaya vanuit de bus

El Golfo met het Lago Verde

Het dorpje El Golfo is super klein, maar wel leuk om even langs te gaan. Mocht je dezelfde route maken als ik, dan ben je tegen lunchtijd hier. Ideaal om hier even te relaxen aan de zee en een hapje en een drankje te doen.

Uitzicht terrasje El GolfoUitzicht terrasje El Golfo

Rijd je door het dorpje heen en je parkeert daar je auto, kan je een wandelroute van ongeveer 12 kilometer volgen langs de kust met aan je rechterhand het Timanfaya park. In het begin van het dorpje vind je nog een parkeerplaats vanaf waar je naar het Lago Verde kunt lopen. Dit meer is onder andere door algen helemaal groen verkleurd en deze kleur steekt prachtig af tegen het zwarte strand en de bruin met rode rotsen op de achtergrond.

Lago VerdeLago Verde

Los Hervideros

Als je vanaf El Golfo het meest zuidelijke stadje Playa Blanca aanhoudt, dan kom je vanzelf langs Los Hervideros gereden. Hier heeft de oceaan een stukje eiland tot zich genomen, waardoor er mooie gaten en inhammen in de kustlijn zijn ontstaan.

Je kunt dichtbij parkeren en vervolgens door een soort van doolhof met overal kijkgaten de woeste zee onder je zien doorrazen. Uiteindelijk kom je in een soort van adelaarsnest terecht waar je maximaal met een paar man een prachtig uitzicht hebt op de zee en zijn schouwspel.

Los HerviderosLos Hervideros

Al Geria, de wijnroute

Op de terugweg van Los Hervideros naar Puerto del Carmen kan je als je een klein stukje omrijdt de Al Geria wijnroute volgen. Dit is een 17 kilometer lange weg die tussen Uga en Masdache ligt. In dit gebied wordt ontzettend veel duurzame wijn verbouwd. De manier van verbouwen is vooral erg interessant en opvallend.

Overal zie je kuilen met daaromheen halve maanvormige muurtjes, dit voor een optimale irrigatie. In de periode dat ik daar was groeide er geen druivenstruiken, waardoor juist de muurtjes en kuilen goed zichtbaar waren. Natuurlijk vind je langs deze route ook veel bodega’s waar je de wijn uit dat gebied kunt proeven. Ook kan je het wijnmuseum bezoeken.

Tips voor een rondje door het zuiden van Lanzarote:

– Bezoek het Timanfaya nationaal park in de ochtend, omdat het er dan nog niet zo druk is. Toen ik van het park vandaan kwam, was de rij met auto’s die het park in wilden veel langer dan in de ochtend.

– Wil je meerdere bezienswaardigheden zien op het eiland? Koop dan een entreekaart voor meerdere bezienswaardigheden tegelijk, want dan ben je goedkoper uit. El Lago Verde en Los Hervideros zijn gratis toegankelijk, maar je betaalt entree bij Timanfaya. In het Noorden van Lanzarote zijn er nog meer bezienswaardigheden waar je entree voor moet betalen, dus zo’n entreekaart voor meerdere parken heb je er redelijk snel uit. Vooral bij een langer verblijf op het eiland.

– Zorg dat je tijdens lunchtijd in El Golfo bent, of doe daar op zijn minst een drankje. Een leuk dorpje om even te ontspannen op een terrasje met een prachtig uitzicht over de oceaan.

Foto 14

Dit was het rondje door het zuiden van Lanzarote dat ik op een dag heb gemaakt. Een andere dag heb ik nog Playa Blanca bezocht, een toeristisch dorpje in het uiterste zuiden van Lanzarote. Playa Blanca heb ik toen gecombineerd met Playa Papagayo. Dit is een vrij afgelegen strandje en werkelijk prachtig om een dagdeel door te brengen.

Je kunt zowel op de landtong links als rechts ervan naar het uiterste puntje lopen, zodat je een nog mooier zicht hebt op de verschillende baaien. Echt een aanrader om in een van de drie barretje een lekkere cocktail te doen bijvoorbeeld!

Playa PapagayoPlaya Papagayo

Volgende week lezen jullie in mijn volgende blog meer over het rondje door het noorden van Lanzarote.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Nicole

    Fijn om te lezen dat ik een fan heb! Schrijf het graag en dan is het erg leuk om te zien dat het gelezen wordt.

Geef een reactie