SourOnTour luipaard chobe botswana

Na de mooie groene strook Caprivi in Namibië verlaten we het land en steken de grens over naar Chobe nationaal park in Botswana. Aangekomen bij onze campsite Muchenje nemen we een verfrissende duik in het zwembadje. Bij de receptie is WiFi, dus we brengen het thuisfront weer eens op de hoogte van ons doen en laten. Dan wordt er gedoucht, gekookt, afgewassen en gekaart. We kruipen schandalig vroeg onze tent in, want het was vanochtend vroeg en morgen nog vroeger. Welterusten!

Inhoud:

Chobe riverfront

Goedemorgen om 05:15, het wordt steeds vroeger. Vandaag gaat een lange dag worden, want we gaan eerst Chobe riverfront verkennen. Daarna hebben we nog een vier uur durende off-road rit naar Savuti voor de boeg. Chobe riverfront rijden we om 06:30 binnen. Het is weer een totaal ander landschap als dat we gewend zijn. Rechts van de “weg” lijkt het wel een maanlandschap en links van de “weg” kijken we uit op de meanderende Chobe rivier. Deze loopt door een vlak landschap met veel gras.

Je zou het bijna met Nederland verwarren als er geen zebra’s, impala’s en apen te zien zouden zijn. We zien ook weer een giraf, wat zwijntjes met kleintjes, heel veel helmparelhoenen, zebramangoestes en een stuk of 327 buffels. Ik kan mij verteld hebben. We zien twee grote groepen bavianen, waar we wel de hele dag naar kunnen kijken. Geweldig om te zien hoe ze door de boom razen, elkaar vlooien, kleintjes met elkaar ravotten en kleintjes die op de rug of onder de buik van mama worden vervoerd. Prachtig!

Dode olifanten in Chobe

Een zwarte smet op onze dag is het zien van twee dode olifanten. De eerste is al een tijd niet meer onder de levenden en er is weinig van hem over, dus dit vind ik eigenlijke wel interessant. De tweede is een ander verhaal. Die ligt midden op het zandpad vlak voordat we bij campsite Savuti in Chobe aankomen. Dat arme beest ligt er nog niet lang en nee, het is niet net alsof hij slaapt. Het beestje lijkt ons nog niet zo oud, maar goed ook dit is de natuur. Er lopen hier zó ontzettend veel olifanten rond, die gaan allemaal een keer dood. Veel olifantenskeletten hebben we trouwens ook gezien, maar die zien niet zo zielig uit.

De route naar Savuti

De route naar Savuti valt erg mee, we rijden er maar drie uur op. Zeker een uur sneller als dat ons werd verteld. Maar met Pieke achter het stuur en een degelijke auto onder je kont schiet het dus wat meer op. We maken nog een kort rondje rondom de campsite. Een ‘bosje’ met baobabs bezoeken we en zien dan een wel héél rare vogel lopen. Het meest lijkt hij op een secretarisvogel, volgens onze safaribijbel, ook al ziet hij er nog aparter uit.

We sluiten af bij een waterplaats, waar zich een groep olifanten te goed doet aan water. Er lopen nog een paar impala’s rond en een jakhals, maar die krijgen geen druppel. De zon gaat weer prachtig onder, er wordt chakalaka gemaakt, een kaartje gelegd en naar bed gegaan. We horen wat olifanten trompetteren en daarmee vallen we in slaap.

Safari in Chobe all the way

Onderstaand verhaal schreef in om een uur of half vijf vandaag. Iets met prijs de dag niet voor het avond is…. Want deze dag is nog 10x beter geworden. De reden waarom lees je vanzelf wel. Toppunten van de dag: een olifant in ons kamp én we zien twee leeuwen (gelukkig niet bij ons kamp) Minpunt van de dag: we vinden hun familie niet (update om 21:00; die hebben we wél gevonden).

Vandaag hebben we de hele dag in Savuti, dus we besluiten maar eens wat uit te slapen. 06:00 gaan de ogen vanzelf weer open, maar gelukkig kunnen we de slaap weer vatten. Om 08:00 worden we gewekt door twee geelsnaveltokken die onze ruitenwisser van de auto slopen. Het scheelt dat we die niet nodig hebben hier. We nemen een ontbijtje met malariatablet, breken de tent ⛺️ af (letterlijk) en nemen een lekkere douche.

Als de zon erg warm begint te worden, duiken we de auto met airco in en gaan Chobe verkennen. Sinds een aantal dagen doen we erg ons best om een leeuw of luipaard te spotten, maar die zijn nogal lastig te vinden. In onze zoektocht schrikken we van een giraf die ongeveer pal voor onze auto staat. Rechts van de weg staat een eenzame olifant. Natuurlijk zien we hele bossen impala’s. Bij een waterpoel staat een kudde olifanten, zwermen een paar grote roofvogels rond en er komen nog een paar wrattenzwijnen drinken.

Een 2e familie olifanten dient zich aan en er ontstaat een beetje ruzie. Er wordt geduwd, getrokken en getrompetterd. Een Frans koppel vraagt ons daar of we de leeuwen honderd meter terug ook hebben gezien?! Niet dus! We rijden terug, speuren en speuren en uiteindelijk zien we ze.  Wow, wat een mooi exemplaar! Een tijd terug bleken het er elf te zijn geweest. We speuren Chobe af, maar vinden ze niet.

Na de safari gaan we terug naar de campsite, doen een dutje en lezen wat. Net als ik even naar de wc ga, meldt zich een olifant bij ons plekje. Wat gaaf is dit zeg!! Nog geen 100 meter (aan de overkant van het smalle, droge riviertje) van ons vandaan wordt een hele boom opgevreten. Ook staan er vier grote koedoes bij. Dit is dus de reden om midden in Chobe te gaan kamperen, wow!

Update om 21:00

Om 17:30 besluiten we nog naar een waterpunt te rijden, want aan het begin én aan het eind van de dag is het spotten van dieren groter. En dan vooral van katachtigen. Bij dit waterpunt waren we vanmiddag ook al, maar weten niet meer precies hoe lang het rijden is. We besluiten als we om 18:00 nog niet daar zijn, dat we omdraaien, want vóór 19:00 moeten we terug zijn op de campsite. Dan mag (en kan) je hier niet meer rijden, omdat het donker is. 

We zijn nét onderweg en de weg wordt geblokkeerd door twee ruziënde olifanten. Een derde staat erbij en kijkt erna. Wij doen hetzelfde op gepaste afstand. Als het tumult voorbij is en het drietal een eindje verderop staat, vervolgen wij ons pad. Om 18:00 zijn we bijna bij de waterpoel en zien een flink aantal safarivoertuigen staan. Dit is goed nieuws, want die staan daar niet voor niets. Wéér een leeuw, en nog één en nog één en nog één. Een hele leeuwenfamilie!!! En al die (open) safariauto’s staan er midden tussenin Wij rijden dus ook maar dichterbij, maar zorgen dat het andere leeuwenvoer nét wat dichterbij is. Safety first!

 Daarna zien we dat die leeuwen zich helemaal niks van al die auto’s aantrekken. Ze doen gewoon hun ding. Voornamelijk lui liggen en soms eens gapen. Er zijn zelfs vier welpjes bij!! Die zijn een stuk actiever en gaan met elkaar stoeien. Hier hadden we uren naar kunnen kijken, maar de klok tikt helaas. Het is 18:30 en we moeten terug naar de campsite waar we om 18:59 aankomen.

Laatste safari door Chobe

Vanochtend gaat om 04:45 de wekker, want wij willen weer de kans hebben om leeuwen te spotten. Gaap! Maar om 05:45 zijn we onderweg. We rijden naar de waterpoel waar we ze gister zagen en een stuk daarvoor zien we ze ineens liggen!! Oh wow, wie had dat gedacht, dat we ze weer zouden vinden. Er zijn vijf welpjes die toevallig net speelkwartier hebben 😍🥰😍 Hier hebben we zeker een uur naar staan kijken. Dit fantastisch moment behoort tot één van de hoogtepunten van mijn reis door Namibië en Botswana.

Dan rijden we verder naar een tweede waterpoel, waar vaak veel dieren te spotten zijn. Hier is weer een kudde olifanten lekker aan het drinken. We besluiten terug naar de campsite te gaan om ons te douchen, maar halverwege worden we getipt. Er is een luipaard bezig met de jacht. We zien een aantal safarivoertuigen (van lodges) tussen het struikgewas staan en rijden daar ook heen. En ja hoor!!! We zien een luipaard 🐆, te gek zeg!! Hij is alleen niet bezig met de jacht, maar met een dutje. Maar wat is hij mooi! We hebben een luipaard gezien 🎉 en rijden dan toch terug naar de campsite.

Van Chobe naar Moremi

Van Chobe national park hebben we flink veel gezien. Dát is ook het voordeel van het maken van een selfdrive. Je kunt eigenlijk de hele dag op safari gaan als je wilt. Maar aan alle moois komt een eind. Dus we verlaten Chobe en rijden verder naar Moremi in Botswana. Dit is het enige stuk van de Okavangodelta waar je als selfdriver terecht kunt. De rest van de delta is alleen bereikbaar per vliegtuigje.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. marjan

    Ben ondertussen wel heel benieuwd wat chakalaka is. Xxx

  2. Moeders

    Nou daar zijn wel heeeeeeel veel beesten. Machtig mooi om dat mee te maken. Nog verder genieten de komende dagen.

Geef een antwoord