Er is meer te zien dan alleen de muurEr is meer te zien dan alleen de muur

Berlijn is een miljoenenstad met ongeveer 3,5 miljoen inwoners en toch doet de stad niet massaal aan. Misschien dat dit mede komt door het vele groen en de natuur dat de stad rijk is. Natuurlijk is het ook een stad met een rijke historie die je in de hele stad terug kunt vinden. Als je de stad wilt bezoeken kan ik je aanraden om er minimaal 3 dagen voor uit te trekken, want alleen de toeristische must-sees kosten al zoveel tijd. Zelfs als je er een week voor uit trekt hoef je je geen enkele dag te vervelen, zodat er dan nog tijd is voor het pikken van een terrasje, een avondje doorzakken of het bezoeken van een van de meer dan 170 musea die de stad rijk is.

De must-sees van Berlijn

De Brandenburger Tor

De Brandenburger TorDe Brandenburger Tor

Berlijn is de Brandenburger Tor, de enige stadspoort die nog bestaat en waarlangs de Berlijnse muur was opgebouwd. Zelfs op de ruiten van de U-bahn (metro) staat het monument in veelvoud afgebeeld. In 1989 viel de Berlijnse muur en een groot feest ontstond bij de Brandenburger Tor. De bevolking was euforisch en sindsdien staat het monument voor de verlossing van de muur en de eenwording van het voormalige oost en west Duitsland.

Reichstag

ReichstagReichstag

Een paar honderd meter naar het noordwesten van de Brandenburger Tor vind je de Reichstag, het gebouw waar Angela Merkel en de rest van het Duitse parlement zich huisvest. Het is een prachtig gebouw, maar wil je het ook van binnen zien dan adviseer ik om de kaartjes alvast van tevoren online te bestellen. De wachtrij kan namelijk behoorlijk lang zijn (1-2 uur) en dat is zonde van je kostbare tijd.

Tiergarten

Vanuit de Reichstag ben je bijna bij de Tiergarten, een groot park met daarin een Engelse tuin, een slot genaamd Bellevue, de Zoologischer Garten (dierentuin) en de Siegessäule. De dierentuin is een van de oudste ter wereld en je vindt er meer dan 1400 verschillende soorten dieren. Trek een dag uit voor een bezoekje aan de dierentuin, want het is een bezoekje zeker waard. De Siegessäule (de overwinningszuil) ligt midden op een grote rotonde midden in Tiergarten en je kunt er naar toe door een aantal tunnels die onder de weg doorlopen, wel zo veilig!

Siegesaule en wijSiegesaule en wij

Voor €3,- entree mag je de zuil ook in en mag je 285 treden omhoog klimmen. Hier kan je genieten van een mooi uitzicht over de Tiergarten en de rivier de Spree. Vanaf hier zijn ook de Brandenburger Tor en natuurlijk ook de Fernsehturm te zien.

Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche

Nog meer naar het westen kom je in de drukke winkelstraat van Berlijn, de Kurfürstendamm uit. Hier vind je leuke winkels en kan je perfect shoppen. Bovenaan de straat kom je eerst bij de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche uit. Deze kerk is in de 2e wereldoorlog zwaar gebombardeerd. De kerk zou eerst worden afgebroken, maar later is besloten om de gehavende kerk als monument te behouden.

De GedachtniskircheDe Gedachtniskirche

Naast het monument is een kerkzaal bijgebouwd, een achthoekig gebouw. Overdag vond ik het maar een lelijk ding, maar ’s avonds is hij samen met de klokkentoren erg mooi verlicht en had zelfs de blauw verlichte kerkzaal wel wat.

Holocaust monument

Wat je zeker niet mag missen, vind ik, is het Holocaust monument met 2711 betonnen zuilen op een groot golvend terrein nabij de Reichstag en de Brandenburger Tor. Op het eerste gezicht deed het mij niet zo veel, maar toen ik er doorheen liep overviel mij het gevoel van hoe immens de impact is geweest van WOII. Je voelt je letterlijk en figuurlijk heel klein worden tussen deze zuilen, ze worden namelijk steeds hoger naarmate je naar het midden toe loopt. Aan de achterzijde van het monument vind je de ingang van een informatiecentrum dat onder het monument is gehuisvest. Je kunt er gratis naar binnen en hier wordt de geschiedenis van het Joodse volk verteld. Aan de zijde van dit informatiecentrum kan je trouwens prachtige foto’s maken, want dan zie je in plaats van toeristen, bussen en barretjes alleen maar het monument en de bomen van het park daarachter.

Het indrukwekkende JodenmonumentHet indrukwekkende Jodenmonument

Potsdammerplatz en het Sony Center

Dit is het moderne centrum van Berlijn met daarbij ook nog overblijfselen van de muur. Aan de hand van luchtfoto’s kan je aan de bouwstijl goed zien wat vroeger oost en wat vroeger west Berlijn is geweest. Het Sony Center is een modern gebouwencomplex dat vooral opvalt door zijn spectaculair tentdak dat is gespannen tussen de gebouwen in.

Gendarmenmarkt

Ten oosten van de Friedrichstraße in de wijk Mitte vind je de Gendarmenmarkt, een heel mooi plein met twee kathedralen en het Konzerthaus. Ook heerlijk om een terrasje te pikken in het zonnetje.

Museuminsel

Het Museuminsel is een eilandje in de Spree met daarop 5 musea. Niet alleen een aanrader voor museum- , geschiedenis- en kunstliefhebbers, maar voor iedereen. Neem in ieder geval even een kijkje op het eiland en bewonder de mooie gebouwen ook al ga je er niet naar binnen.

Museuminsel Tentdak Sony Center en GendarmenmarktLinksboven: Museuminsel Linksonder: tentdak Sony Center Rechts: Gendarmenmarkt

Fernsehturm

De hoogste televisietoren van Duitsland is zeker een aanrader, maar deze is natuurlijk ook niet te missen als je in Berlijn bent. Deze toren is samen met de Brandenburger Tor het symbool van de stad Berlijn. De 365 meter hoge toren kan je bijna overal vanuit Berlijn zien. In het middelste gedeelte van de bol van de toren bevindt zich een barretje en daarboven een restaurant vanuit waar je een spectaculair uitzicht hebt over de stad. Het mooie van het restaurant is dat het grote plateau waar de tafeltjes op staan, heel langzaam ronddraait. Op deze manier heb je na je lunch of diner een heel rondje gemaakt en dus alle windrichtingen van de stad gezien. De toren is zowel overdag als ’s avonds open om van het uitzicht te genieten.

Fernsehturm Fernsehturm

Schloss Charlottenburg

Dit kasteel ligt in tegenstellingen tot de rest van de bovenbeschreven bezienswaardigheden een eindje buiten het centrum. Als je het kasteel en de daarbij behorende tuin en het mausoleum wilt bezoeken, kan je daar het beste een halve dag voor uittrekken.

CharlottenburgSchloss Charlottenburg

Meer ideetjes en tips voor een stedentrip naar Berlijn:

  • Mocht je besluiten Berlijn te bezoeken, kijk dan voor een zeer complete en overzichtelijke website op www.BerlijnBlog.nl Hier vind je werkelijk alle informatie die je hebben moet over Berlijn.
  • In de wijk Nikolaiviertel, ten zuiden van de Alexanderplatz vind je een mooie kerk en het is een gezellige wijk om doorheen te dralen en een gezellig terrasje te pikken.
  • Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken in Berlijn? Berlijn heeft er nogal wat, schaf dan de Museumpass aan. Deze pas kost 24 euro en verschaft entree tot meer dan 50 musea.
  • Met de Berlin Welcome Card kan je gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad. De stad is opgedeeld in zones (A, B en C). Normaliter heb je genoeg aan zone A en B, maar controleer dit voor de zekerheid op een OV-routekaart voordat je een pas koopt. Een pas voor 48 uur kost € 19,50 en voor 72 uur € 26,70. Deze pas geeft tevens vaak flinke korting op veel bezienswaardigheden, restaurants en musea in Berlijn.
  • In Potsdam, net even ten zuidwesten van Berlijn vind je Schloss sanssouci dat ook zeker een bezoekje waard is mocht je nog een dag over hebben in je planning.
  • Duitsland staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke curryworsten. Dus in Berlijn vind je zelfs het Currywurst museum.

Currywurst museum

Currywurst museum

  • Pik heerlijk een terrasje langs de Spree ter hoogte van de hauptbahnhof met uitzicht op het museuminsel en natuurlijk de Fernsehturm
  • Checkpoint Charly en bijbehorend museum

Checkpoint Charly

  • Trabi safari; huur een oud Trabantje en verken Berlijn op deze manier.

Trabi Safari in een oud trabantje

Geef een reactie