Sour on Tour Chobe leeuwen welpjes

5 hoogtepunten van Namibië en Botswana

Inmiddels is het alweer twee weken geleden dat ik terug ben gekomen van een WAAN-ZIN-NI-GE reis met een Toyota Hilux 4×4 met daktent door Namibië en Botswana. Een mooi moment om te schrijven over de hoogtepunten van Namibië en Botswana. Ik had het geluk dat ik bijna vier weken de tijd had voor deze vette reis en heb dus heel veel bijzondere dingen mogen zien en meemaken. Nu mijn (schoon) ouders, vrienden, familie en collega’s mij bestoken met vragen over onze reis, weet ik niet eens waar ik moet beginnen met vertellen.  

Inhoud:

Ik kan over deze reis echt een boek schrijven, maar voorlopig laat ik het nog maar even bij bloggen. Als ik nu terugdenk aan deze mooie reis, dan kan ik toch wel een absolute top vijf maken van de hoogtepunten van Namibië en Botswana tijdens onze rondreis. Ik beschrijf ze op volgorde van onze reisroute door Namibië en Botswana. Want deze vijf toppers staan eigenlijk allemaal op nummer één. 5 hoogtepunten van Namibie en Botswana

Beklimming ‘Big Daddy Dune’ en Sossusvlei

Sour on Tour hoogtepunten van Namibie en Botswana

Samen met Etosha is de Sossusvlei de grootste natuurlijke attractie van Namibië en dus ook zeker eentje die je niet mag overslaan. Google je op afbeeldingen van Namibië, dan zie je direct de torenhoge rode zandduinen van de sossusvlei en de ‘versteende’ bomen van deadvlei. Je bereikt Sossusvlei vanuit het ´dorpje´ Sesriem. Hier heb je de mogelijkheid om je tent op te zetten op een van de twee campsites, of je verblijft in een luxere lodge.

In Sesriem is ook de entree van Sossusvlei, waarna het nog een uurtje rijden is tot Deadvlei. Tegenwoordig is dit een geasfalteerde weg, iets dat je heel erg leert waarderen als je een tijdje door Namibië gereden hebt. Alleen het laatste stukje is geen asfalt meer, daar moet je door dik zand heen. Hier heb je de keus tussen een transfer met een 4×4, of zelf rijden als je deze auto zelf hebt. Omdat we tot nu toe nog geen echte uitdaging hebben gehad met de auto, was dit stukje rijden door het zand best wel even spannend. Ik was in ieder geval erg blij met onze off-road voorbereiding voor Namibië en Botswana.

Ook al waren wij vroeg in de ochtend vertrokken, toch was het al bloedheet toen wij ‘Big Daddy Dune’ beklommen. Maar het uitzicht vanaf boven is iedere zweetdruppel dubbel en dwars waard. Je ziet zover als je kunt kijken rood-oranje zandduinen om je heen. Ook ziet deadvlei met zijn witte kleivlakte en de klein zwarte boompjes indrukwekkend uit. Vooral de grote contrasten in kleuren is gaaf om te zien. De blauwe lucht, de rode duinen en de witte vlakte van deadvlei, wow! De sossusvlei behoort zeker tot de hoogtepunten van Namibië en Botswana ook al kan het er voor Namibische begrippen vrij druk met toeristen zijn.

Waterholes in het westen van Etosha

Sour on Tour Etosha waterhole

Nadat we een dag of tien door Namibië hebben gereisd, komen we het grootste  nationale park van Namibië binnen; Etosha. Voor vele mensen één van de hoogtepunten van Namibië en Botswana. Tot nu toe hebben we al een flink aantal dieren gespot, maar niet in de belachelijke hoeveelheden zoals we ze in Etosha bij elkaar zagen. Bavianen, zwijnen, springbokken, zebra’s, gemzen en ook al een aantal giraffen en zelfs twee olifanten hebben we tot nu toe gezien. 

Maar op het moment dat we Etosha inrijden, struikelen we zo ongeveer over het wild dat we daar tegenkomen. Elke vijf minuten is er wel iets te zien, ongelofelijk. Dan rijden we naar een waterplaats en daar worden we even stil van. Een kudde olifanten! En een paar giraffen! En een hoop grote gieren, nog vele ander vogels, springbokken en ik zal vast nog wel wat vergeten zijn.

We overnachten die nacht bij campsite Olifantsrus, een mega aanrader, alleen al om de mooie waterplaats met uitkijktoren. Ook hier staat weer een kudde olifanten, vele zebra’s en gnoes en later zien we nog een paar jakhalzen en een neushoorn! Mooier als dit kan het toch zeker niet meer worden?? Maar dan rijden we de dag erna verder door Etosha en stoppen bij twee andere waterplaatsen. Wat we hier zien is echt met geen pen te beschrijven, vandaar dat ik het maar probeer te typen 😉 

Alleen al bij het waterplasje staan tientallen dieren bij elkaar, maar daar omheen staan er nog veel meer. Overal om je heen zie je dieren die net gedronken hebben of die nog onderweg zijn naar het water. Duizend dieren is hier niet eens overdreven, echt waanzinnig dit. Gekker als dit wordt het niet, toch? En nee, in de rest van Etosha komen we inderdaad niet meer zoveel dieren tegen. Bij sommige waterplaatsen is er naast een paar kippen (helmparelhoenen voor de ingewijden) zelfs niets te beleven!

Overnachten in een boomhut in de Caprivi regio

Sour on Tour Caprivi Ngepi boomhut

Na twee weken alleen maar droogte te hebben gezien en stof te hebben gehapt, was de Caprivistrook een verademing. Hier zien we eindelijk een rivier mét water erin, namelijk de Okavangorivier die vanuit Angola, via Namibië, de Okavangodelta in Botswana voorziet van water. We wisselen onze daktent in voor een boomhut en wat voor een! 

Aan de rand van de Okavangorivier met dus een prachtig uitzicht. Pieke en ik hebben zeker een uur of vier op onze patio door de verrekijker naar beesten zitten kijken. Natuurlijk zijn er weer een hoop olifanten te zien, maar ook een hele kudde buffels en een paar nijlpaarden. Die laatste twee hadden we nog niet gezien. En dan nog de vele vogels, zwijnen, koedoes, springbokken en ga zo maar door.

De zon gaat onder, maar donker wordt het niet. De maan is vol en fel waardoor er ook midden in de nacht nog schaduwen aanwezig zijn. We slapen die nacht héérlijk op een dik matras. En we horen zo af en toe wat olifanten trompetteren, nijlpaarden grommen en leeuwen brullen. In de ochtend worden we gewekt met een oorverdovend gefluit van vogels en de mooiste zonsopkomst van onze reis. En ik denk nogmaals; beter als dit wordt het écht niet meer. Maar jawel hoor, hieronder nog twee hoogtepunten van Namibië en Botswana.

Een leeuwenfamilie met vijf welpjes in Chobe

Sour on Tour Chobe leeuwen welpjes

Chobe bestaat uit verschillende delen, waaronder Chobe riverfront en Savuti. Qua natuur is Chobe riverfront veel mooier dan Savuti. Of in ieder geval in oktober, toen ik er was. Savuti is zand, zand, zand en heel veel dorre bomen en struiken, dus wat dat aangaat niet heel erg mooi. Maar in Savuti zag ik ook twee keer een leeuwenfamilie mét vijf welpjes en dat maakt het dorre en droge landschap direct helemaal goed.

Het is ’s avonds rond half zes en we hebben nog tot zeven uur de tijd om door Savuti op safari te gaan. We hebben eerder die dag al een aantal waterplaatsen gespot en we besluiten om er deze avond één daarvan nogmaals te bezoeken. Want ’s avonds worden vooral katachtigen actief en die hebben we nog niet veel gezien. In een goed half uur rijden we naar de waterplaats en we zien een stuk of vijf safarivoertuigen staan. Hoera! Dat is vast goed nieuws. 

 En ja hoor, leeuwen! Jaja, meervoud, een hele familie zelfs. We zien twee mannetjes, wat meer vrouwtjes en een paar welpen. En dat bij een langzaam ondergaand zonnetje waardoor het licht ervoor zorgt dat de leeuwen van goud lijken. Helaas kunnen we niet te lang blijven kijken, want vóór zeven uur moeten we terug op de campsite zijn. Tegen die tijd is het namelijk stikdonker en wordt de kans op ongelukken met wild groot. Hoogtepunten van Namibië en Botswana

De volgende ochtend zetten we de wekker 04:45, want om 05:30 mogen we al de campsite af. En we willen dolgraag weer de leeuwen spotten. We rijden maar weer naar dezelfde waterplaats en een kilometer of twee voordat we daar aankomen zien we een leeuwin liggen. Vlak daarna zien we de hele leeuwenfamilie vanuit het struikgewas tevoorschijn komen. De leeuwen en leeuwinnen liggen voornamelijk, maar de vijf welpjes die erbij zijn hebben speelkwartier.

Dit is zo ontzettend schattig om te zien, ik blijf maar foto’s maken. En ook al zitten we op de eerst rang, met de verrekijker wordt het nóg mooier allemaal. We blijven zeker een uur kijken na dit prachtige tafereel. Als de rust is teruggekeerd en de vijf welpen bij hun mama’s gaan slapen, is het voor ons ook tijd om verder te gaan. Beter dan dit gaat het niet meer worden…

Helikoptervlucht boven de Okavangodelta

Sour on Tour Okavangodelta helikoptervlucht

De helikoptervlucht over de Okavangodelta maakte ik ver op het einde van de reis. En geloof het of niet, maar op een gegeven moment ben je ‘uit-gesafaried’. Omdat we in Ethosha, de Caprivistrook, Chobe en Moremi al heel veel dieren hadden gespot, is niet iedere giraf, olifant of koedoe even interessant meer als in het begin van de reis. Dit was één reden waarom ik mijn verwachtingen van deze vlucht wat had bijgesteld.

Een tweede reden waarom mijn verwachtingen niet meer zo hoog waren, was naar aanleiding van een gesprekje met een Zuid-Afrikaanse. Ik vertelde haar dat we nog een helikopervlucht boven de Okavangodelta gingen maken. Eerst reageerde ze enthousiast, maar meteen daarna vertelde ze ook dat het al 32 jaar niet meer zo droog is geweest in Botswana. En dat we écht in mei of juni moesten terugkomen, want dat was het land zoveel mooier!

Maarrrr, de helikoptervlucht boven de Okavangodelta heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Deze vlucht behoort zeker tot de hoogtepunten van Namibie en Botswana. Dit was zo ontzettend mooi om te doen. We zaten slechts met vier personen in de kleine helikopter, waaronder de piloot en co-piloot. Er zaten geen deuren in de helikopter, iets dat helemaal niet zo eng is als dat je misschien denkt. Het vergemakkelijkt alleen maar het maken van mooie foto’s. Ook al vond ik dat toch nog best wel een uitdaging hoor.

Het eerste stukje vlogen we over een behoorlijk droog stuk, maar al snel zag je groene kronkelende lijnen. Hier is (of was) een uitloper van de delta, waardoor het groen daar wél kan groeien. Verderop zagen we hele plassen met water en kleine meertjes met daaromheen groene begroeiing. Olifanten, giraffen en kuddes buffels waden of rennen zelfs door het water. Heel veel vogels zie je onder je door vliegen en het aantal dieren dat we in zo’n korte tijd zien is fantastisch!

Hoogtepunten van Namibië en Botswana met eigen ogen zien?

Doen! Doen! Doen! Lees je hier alvast in over Caprivi in Namibië, gelegen in het noordoosten van het land. Dat een stuk groener is ten opzichte van de rest van Namibië. Of nationaal park Chobe in Botswana, waar je ongetwijfeld ontelbaar veel olifanten gaat spotten. Onze dagen in Etosha waren ook fantastisch, dus het grootste wildpark van het land ga je natuurlijk niet overslaan. Vergeet vooral niet de westkant van het park te bezoeken!

Ga jijzelf ook binnenkort naar Namibië en Botswana? Dan raad ik je de helikoptervlucht boven de Okavangodelta met Helicopter Horizons echt aan! Het is zeker niet goedkoop, maar het is echt elke cent dubbel en dwars waard. 

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. marjan

    Het blijft een fantastisch, onwerkelijk verhaal.

    1. Ja echt he?! En heerlijk om er nog zo van na te kunnen genieten door erover te bloggen, foto’s uit te zoeken en een album te maken.

  2. Marjo Kamps

    Geweldige foto’s, mooi verhaal. Een avontuur om nooit meer te vergeten.

    1. Ik ben inderdaad erg blij met mijn camera. Zoveel meer mogelijkheden als de telefoon! En dit avontuur zullen we inderdaad nooit vergeten.

Geef een antwoord