Sour On Tour leeuwenwelpje chobe botswana reisroute namibië en botswana

Inmiddels komt mijn droomreis dan toch eindelijk dichterbij. Want over twee weken zit ik in zuidelijk Afrika met mijn mannetje Pieke. Voor onze reisroute door Namibië en Botswana hebben we bijna vier weken de tijd. Eerst rijden we door Namibië. Dat ligt ten noordwesten van zuid Afrika en is 20x groter dan Nederland. En met een inwoneraantal van 2,5 miljoen, is de kans klein dat we er iemand gaan tegenkomen 😉  

Inhoud:

Daarna gaat de route door het noorden van Botswana. Dat ligt precies ten noorden van Zuid Afrika. Ook in Botswana moet je de inwoners zoeken. Olifanten gaan we waarschijnlijk veel meer zien 😉

Sour on Tour reisroute door Namibië en Botswana
Ligging van Namibië en Botswana

Dag 1 en 2: Amsterdam – Londen – Johannesburg – Windhoek

Zondag 29 september om 19:00 moeten we zorgen dat we in het vliegtuig naar Londen zitten. Hier hebben we een overstap van 3 uur, alle tijd voor fish and chips dacht ik zo We vliegen door de nacht naar Johannesburg in zuid Afrika en hebben daar de tijd voor een ontbijtje. Een tweede keer overstappen voor het laatste stukje vliegen naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Klinkt lekker Nederlands hè? Namibië is namelijk een Duitse kolonie geweest, jammer dat de hoofdstad niet Windecke heet  

 Op de luchthaven worden we als het goed is verwelkomt door iemand van de autohuur. Die neemt ons mee naar ‘onze’ Toyota Hilux 4×4. Als deze auto net zo presteert als de Daihatsu Feroza tijdens de off-road voorbereiding voor Namibië en Botswana, dan zit het wel snor. Bij de verhuurmaatschappij krijgen we uitleg over het bakbeest en over het opzetten van een daktent. Als dat geregeld is gaan we op zoek naar Hilltop guesthouse, het hotel waar we de eerste nacht slapen.

Update: En slapen deden we goed die eerste nacht, want onze eerste dagen in Namibië verliepen niet bepaald soepel.

Dag 3: Windhoek – Bullsport

De eerste volledige dag in Namibië en we gaan op weg naar een campsite in Bullsport. Een campsite in Namibië of Botswana is niet te vergelijken met een camping hier in Europa. Ten eerste zijn ze veel kleinschaliger, dus een plekje of 10 – 20 en dan is het wel op. Héérlijk lijkt mij dat. In bullsport heb je zelfs maar twee campingplaatsen. Vaak zit er een eigen braai (BBQ faciliteiten) en eigen boom  voor een beetje schaduw bij. Hier hebben we ook een wc en douche, maar stroom is er niet. Verder is er eigenlijk niets, alleen maar natuur, die je lekker voor jezelf hebt. 

Toen ik de campsite boekte kreeg ik een mail met uitleg over de plek, zodat we niet teleurgesteld zouden zijn. Check een deel van de mail hiernaast….hilarisch  Bullsport ligt in het Namib Naukluft park en we zijn van plan om hier een flinke wandeling te gaan maken. Even de benen aan het werk zetten, dat zal ze geen kwaad doen na al dat geluier in het vliegtuig.

Sour on Tour campsite bullsport
Sour on Tour mail van campsite Bullsport
Sour on Tour campsite bullsport 2

Dag 4 en 5: Bullsport – Sesriem

Zoek je in Google naar afbeeldingen van Namibië dan zie je direct plaatjes van Dune 45 en deadvlei. De toeristische topattractie van Namibië. In Sesriem verblijven we twee nachten, een keer op campsite Sossus Oasis camp en een keer op Sesriem campsite. De laatste camping ligt binnen de grenzen van Namib Naukluft NP. Het voordeel hiervan is dat de kampeerders van deze camping al een uur eerder dan de rest naar de beroemde zandduin mogen. Dus een rustigere klim de duin op en mooiere foto’s met minder andere toeristen.

Dag 6: Sesriem – Swakopmund

Een wat langere rit naar het stadje Swakopmund door het namib naukluft NP. We verblijven weer op een camping, deze keer met Duitse eigenaren. Dat hoeft natuurlijk niets uit te maken In swakopmund kunnen we weer even onder de mensen komen, lekker eten in een restaurant en een drankje doen in een bar. Ook kunnen we hier onze voorraad benzine, drinkwater en eten aanvullen zodat we de komende 4 dagen door het desolate Damaraland gaan overleven.

Overzicht van onze reisroute door Namibië en Botswana

sour on tour reisroute stops door namibie en botswana
sour on tour stops door namibie en botswana

Dag 7: Swakopmund – Spitzkoppe (Damaraland)

De reisroute door Namibië en Botswana gaat naar de Matterhorn van Namibië. Spitzkoppe is de hoogste berg van een granieten bergmassief en is 1728 meter hoog. Hier gaan we kamperen en mogen dan zelf een mooi plekje uitzoeken rondom de berg. Gegarandeerd rust, geen lichtvervuiling en een prachtige sterrenhemel helemaal voor ons alleen. 😍 Douchen, eten en elektronica opladen kunnen we bij de ingang/receptie van campsite Spitzkoppe. Bij de kampeerplek zelf is alleen een wc aanwezig.

Dag 8: Spitzkoppe – Brandberg (Damaraland)

Misschien dat we eerst een begeleide wandeling/klim gaan maken door de bergen van Spitzkoppe voordat we doorrijden naar de brandberg. De brandberg is de hoogste berg van Namibië en is 2573 meter hoog. Hij leent zijn naam aan het feit dat hij in brand lijkt te staan tijdens ‘het gouden uurtje’. Dit is het uur voordat de zon ondergaat waardoor alles een wat gouden tint krijgt.

Update: We hebben bij de Brandberg overnacht op een campsite nabij de Brandberg White Lady Lodge. Toen we hier aankwamen rijden en de auto parkeerde zagen we ‘onze’ eerste olifanten! Wel alleen de kont, maar toch. Later die dag zijn we nog olifanten gaan zoeken, al rijdende door een rivierbedding. En we hebben ze ook gevonden! Zo gaaf om de eerste keer olifanten in het wild te mogen zien. We hebben trouwens nog veel meer beesten gezien tijdens onze rit van Sesriem via Swakopmund en door Damaraland. Vooral Damaraland vond ik heel erg speciaal, omdat het zo desolaat is en je er prachtige en afwisselende landschappen hebt.

Dag 9: Brandberg – Twijfelfontein (Damaraland)

Op naar twijfelfontein, een bron die de ene keer wel en de andere keer geen water geeft. Een twijfelachtige bedoening daar. Het gebied staat vooral bekend om de vele eeuwenoude rotstekeningen en inscripties.

Dag 10: Twijfelfontein – Palmwag (Damaraland)

De laatste dag in Damaraland. Misschien dat we nog een begeleide safari naar woestijnolifanten gaan maken, als we ze tot nu toe nog niet per ongeluk zijn tegen gekomen.

Dag 11: Palmwag – Olifantsrus (Etosha)

Eerst weer eens benzine, drinkwater en eten inslaan alvorens we naar het bekendste safarigebied van Namibië gaan. Etosha is enorm en hier verblijven we dus ook drie nachten. De eerste nacht helemaal in het westen van het park, op camping Olifantsrus… voor zover zo’n joekel van een beest rustig kan doen.

Dag 12: Olifantsrus – Halali (Etosha)

Safari time 🐘🦒🦏🐆🦛
Etosha is safari, dus dat is wat we de komende dagen gaan doen. Veel in de auto zitten en wachten totdat de big 5 voorbij komt paraderen. Aangezien wij in oktober hier zijn, is het overal heel erg droog. Daarom is het wild aangewezen op zogenoemde waterholes. Soms natuurlijke plassen water, vaak aangelegd door de mens. In ieder geval moeten de dieren hierheen om niet om te komen van de dorst.

Update: Onze dagen in Etosha waren waanzinnig. Met name het westelijke deel waar campsite Olifatsrus ligt. Hier hebben ze ook een geweldig mooie uitkijktoren gemaakt, waarbij je oog in oog kunt staan met al het wild dat er komt drinken. Om een beetje een indruk te krijgen van de hoeveelheid beesten check je onderstaande foto. 

SourOnTour Etosha waterhole

Dag 13: Halali – Namutoni (Etosha)

Nog meer safari vandaag, dus veel in de auto zitten. Een wandelingetje door Etosha zit er niet in, aangezien er dan wel eens een Simba op de loer zou kunnen liggen. Ook in Etosha overnachten we weer op campsites en dus op het dak van onze auto. Bij elke campsite is ook een lodge aanwezigheid, dus misschien kunnen we wel een duik nemen in het zwembad. Of lekker eten bij het restaurant.

Dag 14: Namutoni – Rundu (caprivi)

Vandaag verlaten we Etosha en rijden we naar de stad Rundu. Maar eerst weer een tussenstop maken bij een stadje waar we onze voorraden kunnen aanvullen. Rundu ligt aan het begin van de caprivi strook, een smalle landstrook in het noordoosten van het land. Caprivi ligt ingeklemd tussen het noorden van Botswana en het zuiden van Angola en Zambia. Hier is het minder droog als in de rest van Namibië, want hier stroomt de Okavango rivier. Ook een reden om malariatabletten te gaan slikken. Nu maar hopen dat we geen paarse olifanten gaan zien

Dag 15: Rundu – Bagani (caprivi)

Vandaag maar een korte rit naar Bagani, iets oostelijker in de caprivistrook. We slapen deze nacht niet in de tent, maar in een boomhut!! Met uitzicht op de Okavango rivier. Beter dan dit wordt het niet 😊

Dag 16: Bagani – Kongola (caprivi)

Ook vandaag maar een korte rit op de planning. Van Bagani naar Kongola is 2 uurtjes rijden. Misschien dat er nog ergens een mooie boottocht over de rivier geboekt kan worden, of een wandelsafari langs de rivier. Dat laatste uiteraard mét een gids, want we willen niet overlopen worden door een nijlpaard.

Dag 17: Kongola – Muchenje: op naar Botswana

Vandaag nog even genieten van een beetje beschaving, want hierna gaan we voor een dag of 4 de wildernis is. Dus (alweer) flink wat drinkwater, benzine, eten en brandhout inslaan, want de komende dagen zijn we op ons zelf aangewezen. Eerst door het Chobe NP en daarna door het Moremi game reserve. Ongerepter als dit wordt het niet.  Onze reisroute door Namibië en Botswana gaat verder.

Dag 18: Muchenje – Savutti (Chobe)

Muchenje ligt in het NP Chobe, helemaal in het noorden van Botswana. Dit gebied staat voornamelijk bekend om de enorme olifanten populatie. Schattingen lopen nogal uit elkaar van 50.000 tot 120.000. We zullen er dus vast wel één gaan zien. Naast olifanten kan je hier de rest van de big 5 (leeuw, neushoorns, jachtluipaard en buffel) ook tegenkomen, want het gebied heeft een grote biodiversiteit. Ook krokodillen, impala’s, nijlpaarden, wilde honden, honderden soorten vogels en nog véél meer kunnen we hier gaan tegen komen.

sour on tour chobe olifanten tijdens reisroute Namibie en Botswana

Dag 19: Savuti (Chobe)

2 nachten slapen we in Savuti, midden in Chobe nationaal park. De campsite waar we verblijven telt een stuk of tien plekjes. Zo’n campingplaats is eigenlijk niets meer dan een aangewezen plek onder een boom met een plekje voor een kampvuur erbij. Je buurman zit ver genoeg om hem niet te kunnen horen snurken en het wild in Chobe kan ‘s nachts makkelijk even op bezoek komen om te kijken of er nog een hapje eten is achtergelaten op de braai.

Dag 20: Savuti – Khwai (Moremi in de Okavangodelta)

Vandaag weer een avontuurlijke rit door de ongerepte natuur van Botswana. We rijden van Chobe naar de Okavangodelta. Een binnenlandse delta, die dus niet in zee eindigt, maar in de woestijn! Tijdens het regenseizoen dat hier begint in november, kan je hier niet met de auto komen, alleen met een klein propellervliegtuigje. Gelukkig is het pas oktober en moeten wij vooral opletten om niet vast komen te zitten in het vele zand. 

Gelukkig heeft Pieke al flink wat ervaring op gedaan tijdens de Amsterdam – Dakar challenge. Moremi is een onderdeel van de Okavangodelta en is eigenlijk het enige deel waar je in het droge seizoen met de auto kunt komen. De rest van de delta is alleen bereikbaar met een bootje of met een vliegtuig. De ‘camping’ waar we verblijven is ook weer een plekje onder een boom.

Dag 21: Khwai – Third bridge (Moremi in de Okavango delta)

Vandaag gaan we dieper de Okavango delta in, op naar third bridge. Als het goed is komen we eerst langs fourth bridge en pas bij vertrek langs second and first bridge. De bruggetjes zijn duidelijk geteld vanaf de stad Maun, verder naar het zuiden van Botswana. Misschien dat het mogelijk is om met een mokoro (uitgeholde boomstam) de Okavangodelta te verkennen, maar daarvoor moet het niet té droog zijn. Een beetje water onder je kano peddelt toch wat makkelijker.

Dag 22 en 23: Third bridge – Maun; terug naar de beschaving

Alweer de laatste dag in de wildernis. Wat zal het fijn zijn om weer terug te rijden naar de beschaving met een bijbehorende warme douche en eten dat voor je wordt klaargemaakt in een fijn restaurant. We slapen de komende twee nachten niet eens in onze daktent, maar lekker in een bed met breakfast. Luxueus hoor!

Wel zullen we weer vroeg uit de veren moeten, want om 07:00 gaan we een helikoptervlucht maken boven de Okavangodelta. Hier hebben we de afgelopen twee dagen doorheen gereden en het zou super mooi zijn om de delta en de beestenboel van boven te bewonderen. De vlucht duurt 45 minuten en er zit geen deur in de helikopter! Dit zodat je mooie foto’s kunt maken, tenminste als je er niet uit valt 😉 

sour on tour okavango rijdens reisroute door namibie en botswana

Dag 24: Maun – Gobabis

Ook vandaag weer vroeg uit de veren, want er staat een lange en saaie rit op de planning. Dit was helaas niet te voorkomen, want we moeten de auto toch weer inleveren in Windhoek. Deze keer gaat de route wel over een geasfalteerde weg, dus dat schiet in ieder geval lekker op.

Dag 25: Gobabis – Windhoek

De laatste dag ontwaken in onze daktent en het laatste stukje rijden vandaag. Komende nacht slapen we weer in het hotel waar onze reis ook begon. In Namibië worden trouwens ook de oktoberfeesten gevierd. Wat een invloed hebben die Duitsers toch! Dus met een beetje geluk kunnen we de laatste avond nog een paar pilsjes doen.

Dag 26 en 27: Windhoek – Johannesburg – Londen – Amsterdam

Vandaag start de terugreis naar Nederland. Met een rugzak vol verhalen zullen we wel aankomen in ons koude kikkerlandje, tenminste nadat we weer een lange vlucht met twee keer overstappen hebben overleefd.

WOW! Applaus, na meer dan 2.000 woorden ben je nog steeds aan het lezen? Dan ben je vast geïnteresseerd in een reis naar Namibië en Botswana. Laat je mij weten of je wat gehad hebt aan mijn reisroute door Namibië en Botswana? Of als je vragen hebt, stel die gerust!

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Astrid Sour

  Ja ik heb alles gelezen. Wat een avontuur. Wat zullen jullie gaan genieten. Uiteraard volg ik jullie zoveel als mogelijk is.

  1. Ja het gaat zeker een avontuur worden! En wat tellen we af 😀 Hopelijk valt het wifi bereik een beetje mee.

 2. kim

  super jaloers, maar ik zei al tegen Pieke dat ik jullie reis ga gebruiken om deze samen met mijn manneke te gaan doen…ooit hahaha..kan niet wachten tot ik je blogs kan lezen..heel veel plezier!!

  1. Hey Kim, wat leuk om te horen dat ook jij naar Namibië en Botswana wilt….ooit Maar tot die tijd moet je het maar met mijn blogs doen dan

 3. Carolien

  Heel veel plezier en vooral genieten! Ben benieuwd naar de foto’s!

  1. Dankjewel Carolien! Wat leuk ook dat jij je hebt aangemeld op mijn site Ik houd je op de hoogte van onze reis.

   1. Ella

    Zijn jullie ook bij Kolmanskop geweest?

 4. Ella

  Zijn jullie ook bij Kolmanskop geweest?

 5. Nicole Sour (on tour)

  Hallo Ella, nee wij zijn niet in Kolmanskop geweest. Zuidelijker dan Sesriem (Sossusvlei) zijn wij niet geweest. Dus ook Fishriver Canyon hebben we helaas niet gezien. Alles bezichtigen was helaas niet mogelijk binnen de tijd dat wij er waren. Een goede reden om terug te keren dus

Geef een antwoord