SourOnTour Etosha waterhole

Als je besloten hebt om Namibië te gaan bereizen, ga je Etosha vast niet overslaan toch? Google je op afbeeldingen van Namibië dan zie je plaatjes van Sossusvlei en van wilde dieren. Heel veel wilde dieren! En die vind je dus in Etosha. Vooral in het droge seizoen, als water schaars is. Hele kuddes kudu’s, zebra’s en olifanten verzamelen zich rond drinkwaterplaatsen. Waanzinnig om te zien!

Mijn man en ik reden eerst vijf dagen door Damaraland. Hier kregen we al een voorproefje op hetgeen we in Etosha zouden gaan zien.  We spotten hier namelijk al giraffen, bavianen, olifanten en wrattenzwijnen. 

Inhoud:

Drie waanzinnige dagen in Etosha

We rijden eerst nog een stuk door Damaraland en zien weer verschillende giraffen. We doen boodschappen in het dorpje Kamanjab, omdat we de komende drie dagen door het grootste safaripark van Namibië rijden (groter dan het voor iedereen bekende Krugerpark in Zuid Afrika). En hier zijn geen supermarkten, alleen een paar campsites en lodges waar je wat spulletjes kan krijgen.

De weg naar Etosha is geasfalteerd. Wat een verademing na al dat gestuiter! Hier mag je 120 km/h rijden, een recordtempo deze reis. Langs deze weg zien we nog veel meer giraffen en diverse bokken. Dan komen we aan in Etosha en handelen alle formaliteiten af. Dat houdt in: drie keer dezelfde formulieren invullen. Dan begint de ‘echte’ safari’.

Safari in Etosha

We rijden net het park in en we zien al een aantal springbokken. Daar stoppen we en een deel van de kudde besluit een showtje voor ons te doen. Ze sprinten eerst de weg over en daarna rennen en springen er nog twee vliegensvlug achter elkaar aan. Ook zien we nog een paar mooie vogels en natuurlijk nog meer giraffen.

Ineens zien we rechts van de weg olifanten. Daar zien we ook een auto bij staan en daar rijden we heen. Daar blijkt een waterhole te zijn en daar heeft de hele cast van The Lion King zich verzamelt. Nou ja, geen leeuwen, maar wel enorm veel andere beesten. Helemaal fantastisch en onrealistisch om dit van zo dichtbij te mogen aanschouwen.

Er staan een stuk of 10 olifanten, ontelbaar veel zebra’s, een aantal giraffen, tientallen gieren en nog een paar aparte vogels. Onze dag kán niet meer beter worden! De waterholes in het westen van Etosha behoren dan ook zeker tot één van de hoogtepunten van mijn reis door Namibië en Botswana.

Campsite Olifantsrus in Etosha

Totdat we bij onze campsite Olifantsrus aankomen. Want daar hebben ze een mooi uitkijkpunt gemaakt boven een waterhole. En daar zijn ook weer een stuk of tien olifanten, ontelbaar veel zebra’s en een flink aantal gnoes (nog niet gezien). Maar nu kunnen we ze bijna aanraken. Echt waanzinnig!!

We eten weer eens pasta met chakalaka en ik wil daarna nog even de zonsondergang fotograferen. Dat doe ik bij de waterplaats, waar alwéér twee olifanten aan het drinken zijn. Pieke komt even later ook nog. We zien een prachtige zonsondergang en we zijn eigenlijk al onderweg terug naar onze auto/tent.

Maar omdat het nu donker begint te worden komen er misschien wel andere dieren drinken. We draaien om en dat was een hele goede beslissing, want er komt net een zwarte neushoorn aangelopen. Té gek man! We zijn benieuwd naar wat Etosha ons de komende dagen nog gaat brengen.

Onderweg naar Halali in Etosha

Beschrijving van deze dag in één woord: waan-zin-nig!!!

…en voor de verandering een saai landschap💤

Maar voor de rest dus een waanzinnige dag weer. De wekker gaat om 05:30 en we lopen nog voor het ontbijt naar de waterplaats. Daar zien we drie elanden (ja blijkbaar lopen die niet alleen in Lapland rond), drie jakhalzen en een hyena. Alweer een hoop beesten gespot die we nog niet hebben gezien. We rammelen van de honger en gaan ontbijten. Daarna nog maar een keertje bij het water kijken. Daar staat nu een kudde hartenbeesten en gnoes.

We kunnen eindelijk afscheid nemen van het mooie waterpunt bij campsite Olifantsrus en trekken verder. Het is een eind rijden, maar het is wel erg fijn om in de auto met airco te zitten als het 37 graden is. In het begin van de route komen we weer veel beesten tegen. Gewoon langs de kant van de weg, maar ook op de weg. Dat zijn vooral de zebra’s, maar daar zijn ze in Nederland natuurlijk ook vaak te vinden 😉

Ook stoppen we bij twee waterpunten en wat hier los is, is onbeschrijfelijk. Zó ontzettend veel dieren bij elkaar, echt honderden!! We zien olifanten, giraffen, hartenbeesten, springbokken, helmparelhoenen, oryxen, zebra’s, struisvogels, jakhalzen, grote koedoes. En van sommige soorten dus enorme aantallen. Na deze geweldige ervaringen valt de rest van de weg tegen. Nog maar heel weinig dieren te zien en het landschap is super eentonig en saai.

Onderweg komen we nog een lodge/campsite tegen. Hier lunchen we met een hamburger en salade en rijden naar Halali campsite. Een paar kilometer voor de ingang zien we een aantal auto’s langs de kant van de weg staan. Daar moet wel wat te zien zijn! En jaaaaaa 🎉 daar liggen een mannetjes en vrouwtjes leeuw 🦁🦁 Super gaaf, we hebben wilde leeuwen gezien. Of ja, ze liggen er eigenlijk hetzelfde bij als onze katten. Niet echt wild te noemen dus. Lamme leeuwen in het wild is een betere omschrijving 😁

Op de campsite nemen we een duik in het zwembad en hebben eindelijk weer eens WiFi. Dus mijn website en Polarsteps zijn bijgewerkt. En ik app even met het thuisfront 😄 We maken maar weer eens pasta met chakalaka en gaan ook hier kijken bij het water. Heel vreemd, maar daar is bijna geen beest te zien. Een aantal helmparelhoenen en wat duiven, maar verder niets.

Onderweg naar Namutoni in Etosha

Vandaag doen we het even wat rustiger aan. Het ritje naar de volgende campsite is dan ook maar 1,5 uur rijden. We starten de dag maar weer eens bij het plasje water bij de campsite. Daar was gister niks te beleven en vanochtend helaas alweer niks. Het lijkt erop dat we in het begin van ons Etosha avontuur wat meer geluk hebben gehad bij de waterplaatsen.

Of het ligt aan de locatie, het westen van Etosha is een stuk minder druk bezocht door toeristen en misschien daarom wel meer bezocht door de dieren. Gelukkig zie ik op de terugweg richting camping drie eekhoorntjes lopen over de afrastering. Een daarvan is erg fotogeniek en besluit zich zelfs te gaan wassen, recht voor mijn cameralens 📸

Ook als we richting de volgende campsite rijden is de natuur ons weer goed gezind. We komen bij een waterbron uit waar je een wijds uitzicht hebt op de omgeving. Overal waar je om je heen kijkt zie je dieren. Of ze zijn al bij het water geweest, of ze komen er nog aan. De aantallen zijn weer enorm, al staan ze nu allemaal niet zo dicht bij elkaar als dat we eerder zagen. Veel zebra’s 🦓 hebben jongen, die nog een beetje pluizig zijn 😍

Etosha betekent grote witte vlakte en dat is het dus ook. Een groot deel bestaat uit een zoutvlakte, waar je verder eigenlijk niets aan ziet, maar wel leuke foto’s kunt maken. Met een waterfles bijvoorbeeld 😂 Aangekomen op de campsite maken we een soepje dat ons lekker smaakt 😋

Daarna nemen we een kijkje bij de waterbron bij deze campsite. Een paar springbokken lopen net weg van het water. Wij wachten een tijdje en er gebeurt niets. We besluiten om zelf maar naar de dieren toe te gaan en maken een rondje met de auto hier om de campsite heen. Dat heeft meteen meer succes, want direct buiten de camping zien we giraffen 🦒 staan. Ook zien we natuurlijk weer zebra’s 🦓, die dieren zijn hier duidelijk niet bedreigd. Ook zien we nog gnoes, springbokken en grote roofvogels. Waarvan ik er één heel mooi heb kunnen fotograferen

‘s avonds besluiten we in het restaurant te gaan eten, even geen pasta met chakalaka voor ons. Ik bel nog even met thuis, altijd fijn om weer even contact te hebben met Nederland  En bij de tent leggen we een kaartje. Dat kan nu weer eens, want de wind 💨 gooit geen roet in het eten. Pieke wel, want die laat mij alweer niet winnen.

De laatste ochtend in Etosha

Goedemorgen kan ik al om 06:00 zeggen, want we gaan nog een laatste safarirondje maken door Etosha. Gistermiddag hebben we dit rondje, de ‘dik-dik drive’ ook al gemaakt, maar ‘s ochtends is de kans op het zien van bijvoorbeeld een leeuw of jachtluipaard groter. En die laatste hebben we nog niet gezien hier.

We rijden de campsite uit en rijden alweer bijna een giraf 🦒 van de sokken. Verder zien we ontzettend veel olifantenpoep 💩, maar helaas geen veroorzaker van de vele shit. Wel zien we weer veel springbokken en impala’s. Die laatste hadden we nog niet geïdentificeerd, maar aan de hand van onze safaribijbel gaan we er vanuit dat het impala’s zijn. Ook zien we het koddige beestje de dik-dik. Hoogtepunt van onze gamedrive is een gezinnetje hyena’s!! Een papa, een mama en vier kleintjes 😍 Ze zijn nog helemaal pluizig en zien er super schattig uit.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Moeders

  Al die dieren wat machtig mooi om te zien. Dan kan de dag al niet meer stuk. Sjiek hoor.

 2. Kim

  Wat fantastisch, de hele beestenbende die jullie zien! Dit lijkt me echt een super ervaring! Geniet ervan, verheug me op alle foto’s achteraf!!

  1. Echt de hele beestenbende he?! Het was inderdaad een super ervaring en ik vertel je er graag snel meer over!!

 3. marjan

  Sluit me aan bij de vorige spreker. verheug me op de foto’s. En jullie …. genieten maar! xxx

  1. Er zijn nogal wat foto’s gemaakt inderdaad en die komen we graag laten zien.

 4. Pierre

  Lijkt me echt indrukwekkend wat jullie allemaal gezien hebben en nog misschien te zien krijgen.
  Geniet er maar van.

Geef een antwoord