Sour On Tour voorbereidingen voor Namibië en Botswana daktent opzetten

Jiehaa! Je scheurt met een vette 4×4 door het desolate landschap van Namibië en Botswana. Op het dak zit jouw huisje voor de komende weken bevestigd. Een tent op het dak is waar je het mee moet doen. De hit ‘Africa’ van Toto schalt door de speakers terwijl je rijdt door prachtig uitgestrekte landschappen. Je bent op weg naar enorme rode zandduinen, een encounter met een luipaard of op zoek naar de grootste olifantenpopulatie ter wereld.

Om alles zo gesmeerd te laten verlopen tijdens jouw reis, heb je gelukkig dit blog gelezen. En de juiste reis voorbereidingen voor Namibië en Botswana getroffen 😉

Inhoud:

Omdat ik zo ontzettend veel plezier beleef aan alle voorbereidingen van een reis, heb ik besloten om alles eens op papier te zetten. Er komt nogal wat kijken bij een 4×4 selfdrive door Namibië en Botswana. Ik hoop jou hiermee te helpen en te overtuigen om ook deze fantastische reis te gaan maken. Mocht je geen zin, geen tijd of gewoon geen plezier beleven aan de voorbereidingen van zo’n reis. Boek dan een reis bij een goede reisorganisatie. Want het zou zonde zijn om zo’n dure reis (yes, goedkoop wordt het zeker niet) niet goed georganiseerd te hebben.

Voorbereidingen voor Namibië en Botswana

Hieronder vind je alle voorbereidingen die ik heb getroffen voor onze 4×4 selfdrive door Namibië en Botswana, ingedeeld in periodes voorafgaand aan de reis. Op die manier weet je wanneer je ongeveer moet beginnen met al het regelwerk. Omdat wij in oktober door deze landen reizen, is het nog hoogseizoen en is vroeg boeken voor een aantal onderdelen van de reis zeker aan te raden. Het droge of hoogseizoen loopt ongeveer van mei tot november. 

Voorbereidingen Namibië en Botswana 1 jaar tot 9 maanden vooraf

1. Lees je in over wat je kunt verwachten van een selfdrive door Namibië en Botswana. Begin bijvoorbeeld met onze vierweekse reisroute door Namibië en Botswana dan heb je al een beetje een idee van wat je kan verwachten. Verder heeft Daphne de Vries en Mike McCaffrey van Nomadic by Nature veel geschreven over deze twee landen. Ook een lonely planet is natuurlijk altijd wel een handig startpunt.

2. Bovenstaande blogs hebben je niet afgeschrikt? En je kunt niet wachten om te vertrekken naar Namibië en Botswana? Regel dan je verlof! En niet maar twee weekjes, want anders is het wel heel ambitieus om beide landen te bezoeken. Maak dan een keus voor één van de twee en kom later terug. Zelf reizen we bijna 4 weken door Namibië en Botswana.

3. Bepaal een (grove) reisroute. Bepaal in ieder geval waar je gaat starten en eindigen. Maak je een ‘rondje’ met als begin en eindpunt Windhoek, de hoofdstad van Namibië? Of start je in Windhoek en eindig je in Maun, Botswana? Ook kan je reis in Kaapstad beginnen en in Maun, of zelfs Johannesburg eindigen. Mogelijkheden genoeg! Hier vind je in ieder geval onze reisroute door Namibië en Botswana.

TIP
Goedkope vliegtickets naar Windhoek? Forget it!
Iets minder duur kan wel als je bereid bent een paar keer over te stappen of vanaf Frankfurt te vliegen.

4. Boek je vliegtickets zo snel als dat ze beschikbaar zijn, als je niet de hoofdprijs wilt betalen. Met dit soort tickets heeft last minute boeken absoluut niet de voorkeur. Je betaalt al snel meer dan €1.000,- voor een retourtje Windhoek.

5. Vliegticket geboekt? Dan neem jij vast jouw auto niet mee in jouw bagage 😉 Ook openbaar vervoer is in Namibië en Botswana geen optie. Je huurt dus een auto daar. Bij voorkeur een auto die in ieder geval hoger op de pootjes staat voor meer comfort. Afhankelijk van jouw reisroute is een 4×4 vaak ook een must. Ga niet voor de goedkoopste optie, maar let op de kwaliteit van de auto’s, maar vooral ook de voorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belangrijke verzekeringen en de hoogte van het eigen risico. 

6. De voorwaarden bij Sunny Cars zijn altijd heel helder, vandaar dat ik daar altijd mijn auto huur. Deze keer niet, omdat er geen mogelijkheid was om een tent op het dak te huren. Deze keer huurde ik de auto bij Caprivi Carhire, via een Nederlandse tussenpersoon. Stuur een mailtje of laat hieronder een berichtje achter, dan stuur ik je de gegevens door, want dan ben je voordeliger uit als direct boeken bij Caprivi Carhire.

TIP
Neem contact met mij op en ik geef je de contact gegevens van een Nederlandse bemiddelaar voor autohuur in Namibië. Dit is voordeliger als rechtstreeks boeken!

7. Ook het boeken van bepaalde campsites moet je serieus al vaak 1 jaar vooraf boeken! Waanzinnig vond ik dit en geloofde het ook niet echt. Maar toen ik in januari een aantal campsites en Chobe en Moremi mailde om te vragen of er in oktober nog plek was, kreeg ik van 1 campsite nee te horen. De plekken die je ruim van tevoren moet boeken zijn de volgende:

  • Campsites binnen Etosha
  • Campsites in Chobe en Moremi
  • Campsite Sesriem binnen de grenzen van het Namib Naukluft park

TIP
Begin op tijd met het boeken van campsites/lodges die in Etosha (Namibië), Chobe of de Okavango delta (Botswana) liggen.

voorbereidingen voor Namibië en Botswana 1/2 jaar tot 3 maanden vooraf

8. Nu de belangrijkste zaken zijn geregeld kan je ervoor kiezen om de verdere reisroute uit te denken. Omdat ik op 1/3 en 2/3 van mijn reisroute al een deel van de campsites had geboekt (die in Etosha, Chobe en Moremi), was er sowieso niet heel veel ruimte meer voor grote afwijkingen van de route.

9. Eventueel de overige campsites boeken. Hoewel ik graag op de bonnefooi reis, doe ik dat zelf deze keer dus niet. Dit heeft te maken met het feit dat ik heel graag binnen de grenzen van Etosha wilde kamperen. Een tweede reden is dat ik op selfdrive safari dwars door Chobe en Moremi wilde rijden. En daarbij dus helemaal in de wildernis wilde kamperen. Hiervoor is ruim vooraf boeken dus nodig.

10. Vaccinaties en malariatabletten regelen. Zelf doe ik dit bij thuisvaccinatie. En zoals de naam al doet vermoeden, komen zij bij jou aan huis. Super relaxt dus! Wel vul je online al de benodigde gegevens in en plan je een afspraak. Daarna komt een kundig persoon naar jou thuis om alles uit te leggen over de (medische) risico’s van van de reis. Ook worden de benodigde vaccinaties gezet.

TIP
Laat je voor inentingen en malariatabletten ALTIJD adviseren door mensen die hiervoor gestudeerd hebben (bijvoorbeeld GGD of thuisvaccinatie)

11. Oriënteer welke activiteiten je eventueel wilt gaan ondernemen tijdens jouw selfdrive door Namibië en Botswana. En misschien vind je het wel fijn om sommige alvast te reserveren? Zoals die vette helikoptervlucht boven de Okavangodelta die wij hebben gemaakt 😀 Gereserveerd was de helikoptervlucht al ver vooruit, maar betaald nog niet. Zo loop je ook geen risico, maar heb je in ieder geval al een plekje gereserveerd.

12. Heb je nog nooit in een 4×4 gereden? En vraag jij je af of dat allemaal wel gaat lukken daar in Namibië en Botswana? In Nederland worden op diverse plekken 4×4 cursussen gegeven, zodat je met vol vertrouwen op reis kunt gaan. Pieke en ik hebben thuis een kleine 4×4 (Daihatsu Feroza) staan en zijn daarmee gaan ‘oefenen’ bij onze zuiderburen. Benieuwd naar het grappige filmpje? Check onze off-road voorbereiding voor Namibie en Botswana.

voorbereidingen voor Namibië en Botswana 3 maanden tot 1 maand vooraf

13. Is je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig na terugkomst? Zo niet, dan vraag op tijd een nieuwe aan.

14. Koop een internationaal rijbewijs bij de ANWB. Zoals natuurlijk zo vaak het geval is, hebben wij deze niet nodig gehad. Maar onze verhuurmaatschappij raadde het wel aan. En als je iets niet wilt is bij het huren van jouw auto problemen krijgen. Of aan een grensovergang, of met de politie. Better safe than sorry!

15. Haal bij het GWK eventueel al wat Zuid afrikaanse randen (ZAR) en Amerikaanse dollars. Helaas is het niet mogelijk om Namibische dollars en Botswaanse Pula’s te krijgen bij het GWK. De ZAR heeft dezelfde wisselkoers als de Namibische dollar en hier kan je dan ook prima mee betalen in Namibië. In Botswana kan je meestal NIET terecht met Namibische dollars, maar wél met Amerikaanse dollars.

16. Koop voldoend DEET (insectenwerend middel), ORS, diarreeremmers en paracetamol. Omdat een apotheek meestal niet om de hoek ligt, is het wel fijn dat je niet eerst uren moet rijden als je al ziek bent.

17. Regel een goede GPS, of een ofline navigatie app, bijvoorbeeld maps.me (mijn favoriet). Zet daar alvast de coördinaten van de campsites en belangrijke locaties in. Ook andere reisapps komen misschien goed van pas. Hier lees je meer over handige reisapps.

TIP
Koop een TravelJohn, of TravelJane 😀 Lees de uitleg over waarom je dit item nodig hebt hieronder.

18. Waarschijnlijk zit je veel in de auto, dus is een fijne playlist in Spotify wel handig. Denk eraan om deze playlist ook te downloaden op je telefoon!

19. Koop een 12V USB splitter, zodat je jouw telefoon, zaklamp, camera enz. kunt opladen. Niet alle campsites hebben namelijk stroom!

20. Zorg dat je bankpassen ingesteld staan op pinnen buiten Europa. Dit kan je ook gewoon inplannen. Doe dit dus alvast, dan kan je dat niet meer vergeten.

21. Last but not least…. koop een TravelJohn! Een wat?! Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je ligt midden in de nacht in je tentje op het dak van jouw auto en je moet plassen… Je auto met tentje staat ergens met onder een boom, midden in de wildernis en het toilet is een eindje lopen. Aangezien veel campsites niet omheind zijn, is er dus een reële kans dat er dieren in de buurt rondlopen. Een leuke mangoeste die jouw plassessie bekijkt is tot daar aan toe, maar een leeuw?! Dus, dan is een TravelJohn, of TravelJane een uitkomst! Plassen in een plaszakje, je gaat het meemaken 😉

voorbereidingen Namibie en Botswana één week voor vertrek

Hoera, je mag dan eindelijk je koffers gaan inpakken!!! Eindelijk is het dan zover. Voor de laatste puntjes op de ‘i’, zorg je dat: 

22. jouw familie op de hoogte is van je reisroute en vluchtnummer.

23. en dat je huisdieren en plantjes het een paar weken zonder jou kunnen overleven.

Zo dit was de lange lijst met reis voorbereidingen voor Namibië en Botswana die ik heb getroffen. In oktober 2019 zijn Pieke en ik erachter gekomen dat we niets zijn vergeten. Ben je benieuwd naar onze reisverhalen van onze reis door Namibië en Botswana? Check de avontuurlijke verhalen in de volgende blogs:

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. marjan

  wow dat is wel heel degelijk voorbereid. goed te horen.

  1. Ja Marjan, daar heeft inderdaad veel tijd in gezeten. Maar die was er afgelopen jaar dan ook wel 😉

Geef een antwoord